Zastava Monaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Monaka

Zastava Monaka sastoji se od gornje crvene i donje bijele pruge. Sličnost sa zastavama Indonezije i Poljske je slučajna. Crvena i bijela su kraljevske boje dinastije Grimaldi. Najranija upotreba ove zastave potječe još iz 1339, ali se dizajn zastave mijenjao tokom historije. Nacionalna zastava koju danas koriste privatni građani, a koja je u Ujedinjenim nacijama kako bi predstavljala Monako, koristi boje izvedene iz grba. Odnos dužine i širine je 4:5 ili 2:3.

Iako teritorijalno veoma mala država, Monako je sačuvao svoju nezavisnost. Vlada te zemlje 4. aprila 1881. usvojila je zakon kojim je uspostavljena zvanična upotreba njenih nacionalnih zastava koje su danas u upotrebi.[1]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Originalna zastava Monaka, koja je bila slična njegovoj sadašnjoj kneževskoj zastavi, ali je imala stariju verziju svog grba, bila je u upotrebi od ranih dana kneževine (osim tokom aneksije od Francuske, od 1793. do 1814) do danas. Jednostavniji dizajn usvojen je 1881.

Drugi dizajn, zastava državnog grba (pastile u bojama porodice Grimaldi, u heraldičkim terminima "srebrna pasta i crne boje"), korišten je u različito vrijeme, posebno u 17. stoljeću, kao nezvanična zastava i još se pojavljuje na nekim kraljevskim fotografijama. Međutim, nema namjensku upotrebu i ne predstavlja posebno nekog monegaškog zvaničnika.

Zastava Monaka grafički je slična zastavi Indonezije, s razlikama u proporcijama (monegaška 4:5, indonezijska 2:3), a nijansa crvene tamnija je na zastavi Monaka. Zastava Poljske također je slična zastavi Monaka, ali s obrnutim bojama – bijela na vrhu, crvena na dnu. Zastava Singapura ima sličan dizajn i boju, s izuzetkom polumjeseca s pet zvjezdica u gornjem lijevom uglu.

Kneževska zastava[uredi | uredi izvor]

Kneževska zastava Monaka (ili vladina zastava) sastoji se od potpunog prikaza grba na bijeloj pozadini.[2][3] Vije se u Kneževom dvoru, državnim kancelarijama, u prisustvu državnih službenika i na kneževoj jahti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Flag of Monaco". britannica.com. Pristupljeno 25. 4. 2022.
  2. ^ Flags of the World – Monaco
  3. ^ Gouvernement de la Principauté de Monaco