Zastava Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Zastava Bosne i Hercegovine

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine i nema nikakvo kulturno-historijsko utemeljenje, da bi je 2001.[1] usvojio Parlament BiH. Zamijenila je staru zastavu koja je bila korištena od nezavisnosti do tada.

Prvobitna svijetlo plava boja na zastavi bila je plava boja Ujedinjenih nacija. Međutim, izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije. Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine. Zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

Pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano Pariskim mirovnim ugovorom 1995., kojim je konstituisana sadašnja Bosna i Hercegovina. Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda iznosili radikalno različite prijedoge zajedničke zastave, oko kojih se nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu sa podjeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

Početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve autohtone i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu, uz uzdržavanje svih poslanika SDS i HDZ. 3. februara 1998. godine Vestendorp je onda sam donio Odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu.

Historijske zastave[uredi | uredi izvor]

Zastava Bosne i Hercegovine 1998. - 2001.[uredi | uredi izvor]

Zastava Bosne i Hercegovine 1998. - 2001.

Prva zastava Bosne i Hercegovine nakon Pariskog mirovnog ugovora bila je oktroisana[2] odlukom Carlosa Westendorpa[2] 3. februara 1998.[2] da bi Bosna i Hercegovina imala zajedničku zastavu za Zimsku olimpijadu 1998. u Naganu. Ovu zastavu zamijenila je sadašnja zastava Bosne i Hercegovine, Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine koji je donio Parlament Bosne i Hercegovine, a publikovan je u Službenom glasniku BiH od 3. augusta 2001.[1]

Zastava Bosne i Hercegovine 1992. - 1998.[uredi | uredi izvor]

Zastava Republike Bosne i Hercegovine 1992. - 1998.

Prva zastava nezavisne Republike BiH, usvojena po proglašenju nezavisnosti 1992.,[3] je bijela zastava sa štitom zlatnih ljiljana koji je preuzet od prvog bosanskog kralja iz 14. vijeka Tvrtka Kotromanića. Zastava je zamjenjena jer se smatrala previše bosanski orjentisana. Republika Bosna i Hercegovina nastavila je sa korištenjem zastave sa ljiljanima i nakon Pariskog mirovnog ugovora sve do februara 1998, kada je Visoki predstavnik proglasio sadašnju zastavu.

Zastava Bosne i Hercegovine 1946. - 1992.[uredi | uredi izvor]

Zastava Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine

Za vrijeme bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije do 1992. godine zastava BiH je bila crvena što je predstavljalo socijalističke i komunističke ideale BiH i Jugoslavije u cjelini. U gornjem lijevom uglu zastave je bila umanjena zastava Jugoslavije sa crvenom petokrakom. Zastava je proglašena Ustavom Narodne Republike Bosne i Hercegovine od 31. decembra 1946.

Prvi prijedlog zastave za Narodnu republiku Bosnu i Hercegovinu tokom postojanja Federativne narodne republike Jugoslavije

Zastave Bosne i Hercegovine 1908. - 1918.[uredi | uredi izvor]

Zastava Bosne poslije Austro-Ugarske aneksije
Zastava Hercegovine u Austro-Ugarskoj

Poslije Austro-Ugarske aneksije Bosne i Hercegovine u 1908. godini korištena je zastava podjeljena horizontalno u dva jednaka dijela. Kod zastave Bosne gornji dio zastave je bio crvene boje a donji dio žute boje, a kod zastave Hercegovine obrnuto. Ako se izuzme odsustvo bosanskog grba sa zastave, ova zastava je identična sa zastavom iz 1878. godine.

Zastava Bosne i Hercegovine 1878. - 1908.[uredi | uredi izvor]

Zastava Bosne u Austro-Ugarskoj u 1878. godini
Zastava Hercegovine u Austro-Ugarskoj

Poslije Austro-Ugarskog preuzimanja Bosne i Hercegovine u 1878. godini adaptirana je nova zastava za Bosnu i Hercegovinu. Zastave zemalja unutar Austro-Ugarske monarhije su imale standariziran izgled. Sve zastave su bile horizontalno podijeljene na dva dijela u različitim bojama. Boje izabrane za Bosnu i Hercegovinu su crvena i žuta (crveno-žuto Bosna a žuto-crveno Hercegovina)[4]. Za razliku od ostalih zastava bosanska zastava je imala i grb na njoj. Grb se sastojao od ruke sa sabljom. Ruka sa sabljom je klasični motiv iz evropske historije i korišten je u grbovima mnogih evropskih zemalja. Sam bosanski grb je modifikacija grba Hrvoja Vukčića Hrvatinića iz 14. vijeka.

Zastava Bosne 1878.[uredi | uredi izvor]

Nezavisna Bosna u 1878. godini
Nepotvrđena zastava u 1878. godini

Ubrzo nakon pristanka sultana da Bosna pređe u Austro-Ugarske ruke osmanske trupe su povučene iz Bosne. U isto vrijeme u Bosni su izbile bune protiv Austro-Ugarskog okupatora. Pobunjenici su proglasili nezavisnost i Bosna je jedno vrijeme de facto bila nezavisna. Zastava korištena od pobunjenika u 1878. godini je zelena sa žutim polumjesecom i zvijezdom u sredini zastave. Također postoje indicije da je korištena i zastava horizontalno podijeljena na dva dijela, gornji bijeli i donji crveni. U gornjem dijelu zastave se nalazio crveni mjesec i šestokraka zvijezda.

Zastava Bosne 1831.[uredi | uredi izvor]

Nezavisna Bosna u 1831. godini

U 1831. godini umijećem i hrabrošću Husein-kapetana Gradašćevića Bosna je na na kratko bila oslobođena osmanske vladavine. Zastava korištena u 1831. godini je bila zelena sa žutim mjesecom i zvijezdom u sredini.

Nepravilni oblici zastave današnje Bosne i Hercegovine[uredi | uredi izvor]

Nepravilni oblici

Ne dešava se baš rijetko da se zbog neznanja ili nekih drugih razloga u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine "zavijori" nepravilan oblik zastave BiH. Dva najčešća nepravilna oblika su:

  • Zastava sa svijetlo plavom podlogom (lijevo na slici)

Ovaj oblik zastave je zvanični oblik zastave kojeg je izabrao visoki predstavnik, ali prije nego je uopće aneksiran član ustavnog zakona BiH o državnoj zastavi i grbu. Plava boja je potamnjena u odnosu na nijansu plave sa zastave UN-a na nijansu zastave EU-a, tako da se radi o nepravilnom obliku koji se javlja.

  • Zastava s neispravnim položajem žutog trougla (desno na slici)

Ovaj oblik zastave se najčešće javlja kao nepravilan oblik zastave, a više puta je na dnevniku državne televizije po inicijativi OHR-a i Predsjedništva BiH građanima objašnjavano kakav je pravilan položaj žutom trougla na zastavi. Naime, on predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine na političkim mapama, pa tako i sam trougao treba da bude postavljen na zastavi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 19/01 od 3. augusta 2001.)
  2. ^ a b c http://www.ohr.int/decisions/statemattersdec/default.asp?content_id=344
  3. ^ 8. aprila 1992. SR BiH preimenovana Uredbom Predsjedništva u RBiH. Uredba o zastavi je objavljena u ─ Službeni list RBiH, br. 4., 20. maj 1992.
  4. ^ http://zeljko-heimer-fame.from.hr/descr/ah-hu.html

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]