Telekomunikacije u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Telekomunikacije u Bosni i Hercegovini obuhvataju oblast radija, televizije, fiksne i mobilne telefonije i interneta. Oblast komunikacija u Bosni i Hercegovini uređuje državna Regulatorna agencija za komunikacije.

Historija[uredi | uredi izvor]

Stanje telekomunikaconih usluga prije rata 1990-ih je bilo relativno dobro. Infrastruktura je uključivala telefonsku i telegrafsku mrežu, kao i mrežu za prijenos podataka. Ukupni kapacitet telefonskih centrala je iznosio 744.000 telefonskih brojeva. Ratna razaranja su prouzrokovala veliku materijalnu štetu na svim objektima telekomunikacija. Osim toga, administrativna podjela države na dva entiteta i distrikt, kao direktna posljedica rata, je dodatno uticala na stanje uređenosti u sektoru telekomunikacija.

Radio i televizija[uredi | uredi izvor]

Radio[uredi | uredi izvor]

U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj radio stanica. Stanice su kako u privatnom tako i u javnom vlasništvu, s različitim stepenom pokrivenosti teritorije signalom.

Televizija[uredi | uredi izvor]

Televizijski spektar frekvencija popunjava veliki broj TV stanica. TV stanice su uglavnom u privatnom vlasništvu izuzev javnih emitera i stanica koje su u vlasništvu općina ili kantona koji se smatraju i osnivačima tih medijskih kuća. Javni TV emiteri u Bosni i Hercegovini su:

Javni emiteri imaju veliki stepen pokrivenosti teritorije signalom i u budućnosti bi trebali biti dio državne javne korporacije za emitovanje radio i TV signala.

Telekomunikacije[uredi | uredi izvor]

Prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine za 2016. godinu u Bosni i Hercegovini je bilo 744.991 aktivnih fiksnih telefonskih linija. Od toga 603.532 priključka su u vlasništvu fizičkih lica a preostalih 140.155 kod pravnih subjekata. Još uvijek je dominantan broj pretplatnika kod davaoca uluge koji su u državnom vlasništvu jer je samo 102.228 priključaka registrirano kod alternativnih operatora.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Telekomunikacijski pokazatelji u BiH". https://www.rak.ba/bos/index.php?uid=1268383546. Pristupljeno 16. 3. 2018. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)