Televizija u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Televizija u Bosni i Hercegovini ima tradiciju od 1956. godine. U to doba Bosna i Hercegovina je bila u sastavu Jugoslavije a prva televizijska emisija emitirana je iz tadašnjeg studija RTV Zagreb, te se taj datum smatra datumom uvođenja televizije. S druge strane, prva televizijska emisija neke od bosanskohercegovačke televizije (RTV SA) emitirana je 27. jula 1961. godine.

Prema podacima državne Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine trenutno dozvolu za emitiranje televizijskog programa putem zemaljske mreže posjeduje 40 tv stanica i 3 javna emitera (BHT 1, Federalna televizija i Televizija Republike Srpske).[1] Od televizijskih stanica njih 12 je u javnom vlasništvu (osnivač općina ili kanton) a preostalih 28 u privatnom vlasništvu. Javni servisi u Bosni i Hercegovina se finansiraju iz radio i televizijskih naknada kao i na komercijalnoj osnovi.

Nacionalni javni servis za Bosnu i Hercegovinu je Bosanskohercegovačka radio-televizija koji svojim signalom pokriva od 97% teritorije države i jedini je bosanskohercegovački član Evropske radiodifuzijske unije (EBU).[2] Preostala dva javna televizijska servisa djeluju na području entiteta.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kao početak televizijskog emitovanja u Bosni i Hercegovi navodi se 27. jula 1961. godine. Tada je iz radijskog studija RTV SA po prvi put emitovana televizijska emisija sa područja Bosne i Hercegovine. Emisija je realizovana uz upotrebu iznajmljenih reportažnih kola RTV Ljubljana a povodom obilježavanja 20 godina od ustanka naroda Bosne i hercegovine tokom 2. svjetskog rata.

Prvi jednodnevni televizijski program RTV Sarajeva emitovan je 31. maja 1966. godine ali iz studija RTV Zagreb. Emitiranje programa iz vlastitog studija obavljeno je 17. marta 1969. godine kada je iz studija RTV Sarajevo emitiran "Večernji ekran" koja je ujedno i prva informativna emisija RTV SA.

Zemaljsko emitiranje[uredi | uredi izvor]

Analogna televizija[uredi | uredi izvor]

Bosna i Hercegovina ima vlastiti javni televizijski servis koji se sastoji od državne televizije i dvije entitetske televizije. Za razliku od ostalih televizijskih stanica, javni servisi se osim uobičajenog komercijalnog načina finansiranja dijelom finansiraju od RTV takse koja je obavezna i iznosi 7,5 KM mjesečno. Zbog statusa javnih emitera, ova tri tv servisa su dužna u sklopu svoje programske šeme osigurati određeni dio programa za sve kategorije stanovništva (obrazovni, dječiji, kulturno-umjetnički i druge vrste programa).

U Federaciji Bosne i Hercegovine javni emiter je Federalna televizija koja je sastavni dio Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) i emitira program na jednom tv kanalu. U Republici Srpskoj ulogu javnog emitera obavlja Radiotelevizija Republike Srpske unutar koje kao njen sastavni dio postoji Televizija Republike Srpske i emitira program na dva tv programa.

Osim nabrojanih javnih servisa na teritoriji Bosne i Hercegovine postoji još 12 drugih javnih TV stanice koje emitiraju program na različitim nivou, od općinskog preko regionalnog ili kantonalnog nivoa. U Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno (2018) postoji 4 tv-stanica koje emitiraju program za područje nekog od kantona, a to su televizije: TVSA, RTV TK, RTV USK i RTV BPK. Osnivači i vlasnici ovih kantonalnih televizija su kantoni. Osim toga, RTV ZE je televizija čiji je osnivač Grad Zenica ali djeluje na širem području Zeničko-dobojsko kantona i u svojoj programskoj šemi nudi program za nivo kantona.

Digitalna televizija[uredi | uredi izvor]

Proces digitalizacije u Bosni i Hercegovini još uvijek traje. Zbog neispunjavanja obaveze prelaska na digitalno emitiranje i ometanja emitiranja drugih emitera već je isključen predajnik analognog signala Veliki Žep[3] na zahtjev susjedne Srbije ali je signal ponovo uspostavljen nakon nekoliko dana.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH izdala je prve dozvole za digitalno emitiranje u BiH i to javnim emiterima BHRT i RTVFBIH. Dozvole važe od 1. marta 2016.[4]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "RAK - Korisnici dozvola za televizijsko emitiranje". rak.ba/bos. Pristupljeno 12. 3. 2018. 
  2. ^ "EBU - Članice:Bosna i Hercegovina". www.ebu.ch. Pristupljeno 12. 3. 2018. 
  3. ^ "Bih jedina evropska država bez digitalnog signala". www.bhrt.ba. Pristupljeno 21. 3. 2018. 
  4. ^ "Rak izdao prve dozvole za digitalno emitiranje". www.vecernji.ba. Pristupljeno 21. 3. 2018.