Vojska Republike Srpske

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vojska Republike Srpske
Emblem Republika Srpska Army.svg
Utemeljena 1992., raspuštena 2006.
Grane Kopnena vojska
Ratno zrakoplovstvo i protivzračna odbrana Republike Srpske
Vodstvo
Podaci o brojnom stanju
Troškovi
Dobavljači

Vojska Republike Srpske (VRS) je bila vojna sila Republike Srpske od 1992. do 2005. godine za vrijeme i poslije Rata u BiH. Naslijedila je tadašnju JNA na teritoriji BiH, kako u vojnom kadru, tako i u infrastrukturi i naoružanju. Finansirana je iz Beograda, kako za vrijeme Rata u BiH, tako i nakon Dejtonskog sporazuma. Tek nakon jačeg angažmana međunarodne zajednice u BiH, finansiranje VRS-a iz Beograda je prestalo.

VRS zajedno sa ostalim srpskim snagama je bila jedna od strana u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Gotovo svo ratno rukovodstvo VRS-a je optuženo ili osuđeno pred MKSJ za najteže zločine po međunarodnom pravu, što uključuje etničko čišćenje, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, urbicid, kulturocid i genocid. VRS je jedina vojska u svijetu koja je osuđena za genocid pred Haaškim tribunalom.

Od 1. januara 2006. nakon reforme odbrane u BiH, VRS je integrisana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i nastavlja tradiciju kroz Srpski puk u OS BiH

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovana je 12. maja 1992 godine na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci kao vojna sila Srba u BiH . Za prvog komandanta Glavnog štaba VRS postavljen je general-pukovnik Ratko Mladić

Ratna organizacija[uredi | uredi izvor]

Predsjednik Republike Srpske je vrhovni komandant Vojske Republike Serpske

Glavni štab VRS

Korpusi:

Generali:[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: