Bosanska krajina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vrbaska banovina koja je zauzimala veliki prostor bosanske krajine

Bosanska krajina je geografska regija Bosne i Hercegovine, podregija Bosne uklopljena u tri rijeke: Una, Sava i Vrbas. Regija je historijska, ekonomska i kulturna oblast Bosne i Hercegovine. Najveći grad i historijski centar je Banja Luka a ostali gradovi/općine su: Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bužim, Sanski Most, Prijedor, Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanski Novi, Bosanska Krupa, Ključ, Bosanski Petrovac, Kotor-Varoš, Šipovo, Mrkonjić Grad, Drvar, Bosansko Grahovo,Skender Vakuf, Laktaši i Čelinac.[1]

Bosanska krajina nema administrativno utvrđene granice, niti ima političko predstavništvo u trenutnoj upravnoj strukturi države Bosne i Hercegovine, ali ima značajan kulturno-historijski identitet koji je formiran kroz mnoge historijske i ekonomske događaje.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Brutalna historija Bosanske krajine je možda i razlog specifične kulture njenih stanovnika koji se ponose sa otpornošću i buntovništvom uglavnom prema Sarajevu.[potreban citat] Ipak takav stav prema Sarajevu je više označeno kao bratinsko rivalstvo nego kao stvarna mržnja. Institucije koje održavaju kulturni identitet Bosanske krajine su u Banjoj Luci, gdje se nalazi Muzej Bosanske krajine i Narodno Pozorište Bosanske krajine, koji su nedavno i preimenovanim od strane vlasti Republike Srpske iz političkih razloga.

Historija[uredi | uredi izvor]

Teritorija uklopljena rijekama Una, Sava i Vrbas je prije nosila ime Turska Hrvatska u evropskim literaturama 18. i 19. vijeka. Ime Krajina ovom predjelu su dale Osmanlije, iako sama riječ nije turska nego čisto slavenska, a austrijski, italijanski, njemački i holandski kartografi su naziv prihvatili. 1860. godine jer je vec dugo podrucje u Bosni i većinsko stanovnistvo Bosnjaci ime ove oblasti je promjenjeno u Bosanska krajina koje se po prvi put pominje na mapama 1869. godine.

U skorijoj historiji Bosanska krajina je poznata po veoma snažnom otporu protiv fašističkog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Partizanski pokret Bosanske krajine je imao jednu od etnički najraznovrsnijih formacija u poređenju sa ostalim partizanskim pokretima u tadašnjoj Jugoslaviji.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mučibabić B., Ed. (1998). Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Sarajevo: Geodetski zavod BiH. ISBN 9958-766-00-0.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]