Bihaćka krajina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bihać

Bihaćka krajina je zapadni dio bosanskohercegovačke regije Bosanska krajina u sjeverozapadnom dijelu države. Zbog toga se često naziva i Sjeverozapadna Bosna. Najveći i de facto glavni grad regije jest Bihać. Najvažnije rijeke su Una i Sana. Bihaćka krajina većim je dijelom pokrivena današnjom teritorijom Unsko-sanskog kantona, dijela Federacije Bosne i Hercegovine, izuzev općine Drvar, koja se nalazi u Livanjskom kantonu.

U srednjem vijeku u sastavu Hrvatske, a kasnije Bosne, nakon pada Bihaća 1592. dolazi pod osmanlijsku vlast. U NOB-u (1941–1945) krajiške brigade i narodi Krajine služili su kao primjer herojstva. U Drvaru je 27. jula 1941. počeo ustanak protiv okupatora u Bosni. Osnivačko i prvo zasjedanje AVNOJ-a održano je 26. i 27. novembra 1942. u Bihaću. AVNOJ je konstituiran kao općenacionalno i općepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Enciklopedija JLZ, sv. 1, Zagreb, 1968.