Bihaćka krajina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bihać

Bihaćka krajina je zapadni dio bosanskohercegovačke regije Bosanska krajina u sjeverozapadnom dijelu države. Zbog toga se često naziva i Sjeverozapadna Bosna. Najveći i de facto glavni grad ove regije je Bihać. Najvažnije rijeke su Una i Sana. Bihaćka krajina većim dijelom pokrivena je današnjom teritorijom Unsko Sanskog Kantona, dijela Federacije BiH izuzev općine Drvar koja se nalazi u Livanjskom kantonu.

U srednjem vijeku u sklopu Hrvatske, a kasnije Bosne, nakon pada Bihaća 1592 dolazi pod tursku vlast. U NOB 1941-45 krajiške brigade i narodi Krajine služili su kao primjer herojstva. U Drvaru je 27. VII 1941 počeo ustanak protiv okupatora u Bosni. Osnivačko i prvo zasijedanje AVNOJ-a održano je 26. i 27. novembra 1942. u Bihaću. AVNOJ je konstituisan kao opštenacionalno i opštepolitičko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta.

Reference[uredi | uredi izvor]

1. Enciklopedija JLZ Zagreb, 1968. godina, sv. 1.