Podrinje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Podrinje (čvor).
Dolina rijeke Drine

Podrinje (poznato i pod nazivom Istočna Bosna) je regija u istočnoj Bosni i Hercegovini i zapadnoj Srbiji. Ova regija je dobila ime prema rijeci Drini. Bosanskohercegovačko Podrinje se ponekad dijeli na gornje Podrinje (općine Višegrad, Goražde, Foča, Rogatica i Čajniče) i donje Podrinje (općine Srebrenica, Bratunac i Zvornik). Veći gradovi u srbijanskom podrinju su: Bajina Bašta, Banja Koviljača, Ljubovija i Loznica.

Historija[uredi | uredi izvor]

Podrinje nema politički utvrđene granice, niti ima političko predstavništvo u trenutnoj upravnoj strukturi država Bosne i Hercegovine i Srbije. Također ova regija nema glavnog grada. Historijski gledano najznačajniji gradovi u bosanskom Podrinju su bili Zvornik, Višegrad i Foča, a istočno od rijeke Drine Užice i stari grad Soko.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]