Podrinje

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dolina rijeke Drine

Podrinje (poznato i pod nazivom Istočna Bosna) je regija u istočnoj Bosni i Hercegovini i zapadnoj Srbiji. Ova regija je dobila ime prema rijeci Drini. Bosanskohercegovačko Podrinje se ponekad dijeli na gornje Podrinje (općine Višegrad, Goražde, Foča, Rogatica i Rudo) i donje Podrinje (općine Srebrenica, Bratunac i Zvornik). Veći gradovi u srbijanskom podrinju su: Bajina Bašta, Banja Koviljača, Ljubovija i Loznica.

Historija[uredi | uredi izvor]

Podrinje nema politički utvrđene granice, niti ima političko predstavništvo u trenutnoj upravnoj strukturi država Bosne i Hercegovine i Srbije. Također ova regija nema glavnog grada. Historijski gledano najznačajniji gradovi u bosanskom Podrinju su bili Zvornik, Višegrad i Foča, a istočno od rijeke Drine Užice i stari grad Soko.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]