Bosansko-podrinjski kanton Goražde

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bosansko-podrinjski kanton)
Idi na: navigaciju, pretragu
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
kanton
Flag of Bosnian Podrinje Canton.png
Coat of arms of Bosnian Podrinje.svg
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Federacija Bosne i Hercegovine
Glavni grad Goražde
Površina 504.6 km2
Stanovništvo 23,734 (popis 2013)
Gustoća 47.0 /km2 
Vlada
 - Premijer Emir Oković
Bosansko-podrinjski kanton Goražde u Bosni i Hercegovini
Web stranica: www.bpkgo.ba

Bosansko-podrinjski kanton Goražde (skraćeno: BPK) (Do 2001. godine Goraždansko-podrinjski kanton) je jedan od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine u Bosni i Hercegovini. S oko 24.000 stanovnika prema popisu iz 2013. predstavlja najmanju federalnu jedinicu FBiH po stanovništvu.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kanton je smješten u istočnom djelu Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Goraždu. Površina kantona je 504,6 km2, što čini 1,93% površine Federacije Bosne i Hercegovine.

Općine[uredi | uredi izvor]

Kanton se sastoji od 3 općine i to:

Historija[uredi | uredi izvor]

Arheološka iskopavanja potvrđuju da je područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bilo naseljeno tokom kamenog doba i rimskog perioda. U srednjem vijeku grad Goražde se prvi put spominje 1397. godine. U okolini Goražda se nalaze mnogi stećci iz ovih doba.

Osmanlije su osvojili područje 1465. godine i drže ga do 1878. godine i Austro-Ugarske okupacije. Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, masovno je stradalo uglavnom muslimansko stanovništvo. Nakon završetka Drugog svjetskog rata područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde postaje dio jugoistočne regije Bosne i Hercegovine i njen administrativni, privredni i kulturni centar.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini Goražde je bio jedini grad na Drini koji se uspio odbraniti. Bile su žestoke bitke 1992. godine a jedini način da Goraždani dobiju potrebnu hranu i oružje je bio čuveni "Put spasa" do Grepka. Nakon dejtonskog sporazuma Goražde je postao centar Goražde-Podrinjskog kantona. 2001. godine naziv je promijenjen u Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Bosansko-podrinjski kanton se nalazi u istočnoj Bosni, u Podrinju. Nadmorska visina u cijelom kantonu je iznad 300 metara. Rijeka Drina protiče kroz općine Foča-Ustikolina i Goražde. Teritorija Bosansko-podrinjskog kantona je uglavnom prekrivena šumom. Glavna naseljena mjesta u Bosansko-podrinjskom kantonu su Goražde, Prača, Ustikolina, Vitkovići, Ilovača, Jabuka, Zupčići, Cvilin i dr.

Privreda[uredi | uredi izvor]

S obzirom na današnju privrednu situaciju u kojoj se nalazi istočna Bosna i Hercegovina, očigledno je da postoje potrebe za novim poslovnim aktivnostima i proširenjem potojećeg obima poslovanja. Anketirana preduzeća sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde svoje planove za nove poslovne aktivnosti u najvećem broju slučajeva temelje na realnom odnosu ponude i potražnje i zakonima koji u tom kontekstu postoje.

Općina Goražde je u prijeratnom periodu bila jedna od najrazvijenijih općina Bosne i Hercegovine. UNIS-ove fabrike su zapošljavale preko 10.000(!?) ljudi. Zbog posljedica rata nijedna UNIS-ova fabrika nije bila u mogućnosti zaposliti više od 100 radnika. Veze sa strateškim partnerima su izgubljene, a sa ostećenim i dotrajalim mašinama nije bilo moguće pokrenuti proizvodnju. U istoj ili mnogo težoj situaciji su se našle općine Pale-Prača i Foča-Ustikolina. Danas je situacija umnogome izmijenjena a kantonalna privreda je napredovala.

Politika[uredi | uredi izvor]

Premijer[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kantonalna skupština[uredi | uredi izvor]

Skupštinu kantona na osnovu Općih izbora 2014. godine, sačinjavaju 25 zastupnika.[1]

Partija Broj
glasova
 % Mandati
SDA 3.114 22,03 6
SBB BIH 2.613 18,48 5
Stranka za Bosnu i Hercegovinu 1.207 8,54 2
SDP BIH 1.191 8,43 2
Demokratska fronta 957 6,77 2
Stranka za bolje Goražde 896 6,34 2
BPS 828 5,86 2
Novi pokret Bosne i Hercegovine 805 5,69 1
SD BiH 677 4,79 1
LS BiH 607 4,29 1
A-SDA 524 3,70 1

Vlada[uredi | uredi izvor]

Ministarstva[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde postoji šest osnovnih i tri srednje škole. Na teritoriji općine Goražde postoje četiri osnovne škole, dvije od njih su u Goraždu, jedna u Vitkovićima, i jedna u Ilovači. Općine Foča-Ustikolina i Pale-Prača imaju po jednu osnovnu školu. Srednja mješovita škola, srednja tehnička škola, i srednja stručna škola su smještene u Goraždu. Obrazovanje u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde još uvijek se suočava sa mnogobrojnim teškoćama.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema popisu iz 2013. godine kanton ima 23.734 stanovnika [2].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]