Idi na sadržaj

Jugoslaveni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jugoslaveni su sedmi narod Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Priznati su kao posebna popisna kategorija na popisu stanovništva 1961. godine. Kao Jugoslaveni su se izjašnjavali pripadnici različitih naroda i narodnosti, koji su živjeli u SFRJ. Ovakvo nacionalno izjašnjavanje je predstavljalo drugačiji oblik nacionalne samoidentifikacije, od onog koji je bio dominantan u tadašnjoj Jugoslaviji. Dakle, nacionalna pripadnost se u ovom slučaju radije identifikovala sa državljanstvom, nego sa etničkim porijeklom.

Ovakvo nacionalno izjašnjavanje je kulminiralo na popisu stanovništva 1981. godine, kada je u Jugoslaviji popisano čak 1.219.000 Jugoslavena, poslije čega se broj pripadnika ove nacije smanjuje. Pošto su se kao Jugoslaveni najviše izjašnjavali pripadnici južnoslavenskih nacija (Srbi, Hrvati i Bošnjaci), ovu naciju možemo također smatrati južnoslavenskim narodom.

Prema popisu stanovništva iz 1981. godine, najveći broj Jugoslavena je živio u Srbiji (36%) i Bosni i Hercegovini (26%).

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]