Vašingtonski sporazum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Vašingtonski sporazum je mirovni sporazum između zaraćenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine i formalnih predstavnika Republike Bosne i Hercegovine, potpisan u Washingtonu i Beču u martu 1994.

Potpisali su ga bosanskohercegovački premijer Haris Silajdžić, ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić i predsjednik Herceg-Bosne Krešimir Zubak.[1]

Prema dogovoru, ustanovile bi se teritorije koje bi bile pod zajedničkom vlašću bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka. Ovaj dokument je označio uspostavljanje Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta po Anexu 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vašingtonski sporazum danas[uredi | uredi izvor]

Vašingtonski sporazum trebao je biti samo prva faza dogovora, dok je druga faza trebala biti uključivanje srpske strane u pregovore. Prema toj zamisli, Republika Srpska trebala je nestati, a Bosna i Hercegovina bi na cijelom prostoru bila kantonalno uređena zemlja. U nekoliko svojih javnih istupa ovo je potvrdio i potpisnik sporazuma Krešimir Zubak[potreban citat], no kasnije su Amerikanci odustali od te ideje.

Spornih dijelova je bilo nekoliko, kao dogovor o konfederaciji Republike Hrvatske s Federacijom Bosne i Hercegovine, koja nikada nije zaživjela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Washington Agreement" (PDF).