Masovna grobnica Branjevo – Pilica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Masovna grobnica Branjevo – Pilica (PLC) nalazila se u blizini Pilice. Ekshumacija je izvršena između 10. i 24. septembra 1996. U njoj su pronađeni ostaci 132 žrtve genocida u Srebrenici.

Vojnici VRS ubili su 16. jula 1995. na Branjevu stotine bošnjačkih zarobljenika koji su prethodno dovedeni autobusom iz škole u Pilici. Nakon što su iskrcani iz autobusa, Bošnjaci su u malim grupama odvođeni na otvoreno područje gdje su pogubljeni automatskim oružjem. Koristeći tešku opremu, pripadnici VRS pokopali su stotine žrtava u obližnjim masovnim grobnicama između 16. i 17. jula.

Vlada SAD-a objavila je 21. marta 1996. fotografije Branjeva snimljene iz zraka 17. jula 1995, na kojima se vidi veliki broj tijela koja su ležala na polju u blizini Ekonomije. Na snimcima od 27. septembra vide se tragovi prekopavanja, kao i svježe iskopan rov na mjestu grobnice, te rovokopač i utovarivač parkirani na Ekonomiji. Sve žrtve bile su muškog spola u starosti od 15 do 61 godine. Najmanje 130 žrtava preminulo je usljed rana nanesenih vatrenim oružjem. U grobnici su pronađene 83 ligature, pri čemu je 76 žrtava imalo zavezane ručne zglobove dok su povezi za oči pronađeni oko vrata dviju žrtava. Od ostataka 132 žrtve, svega 53 su bila kompletna, a 23 skoro kompletna.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Čaušević Midhat, Omerbegović Sead i Salihović Medina (2018). Masovne grobnice na području općine Zvornik kao materijalni dokazi genocida nad Bošnjacima 1992.–1995. Monumenta Srebrenica – Istraživanja, dokumenti, svjedočanstva (Knjiga 7): Srebrenica kroz minula stoljeća. Tuzla: JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.