Masovna grobnica u Tomašici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Vojska Republike Srpske (VRS) i lokalne vlasti Prijedora nedugo nakon nasilnog preuzimanja kontrole počeli su kampanju etničkog čišćenja građana koji nisu bili srpske nacionalnosti.

Građani Prijedora i okoline, predežno bošnjačke i hrvatske nacionalnsti, pretrpjeli su mnoge strahote uključujući protivpravno zatvaranje u koncentracione logore, u kojima su bili podvrgnuti sistematskom mučenju, premlaćivanju, izgladnjivanju i ubijanju. Prema optužnicama tužilaštva Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, zločini u općini Prijedor dosegli su razmjere genocida. Pred tribunalom u Den Haagu u toku je više sudskih procesa u kojima bi moglo biti utvrđeno da je u Prijedoru izvršen genocid.

Hava Tatarević je u mjestu Zecovi u općini Prijedor 1992. izgubila muža i šest od sedam sinova. Porodica Tatarević nije bila pošteđena zločina koji su uslijedili. Pripadnici VRS su 23. jula 1992. iz porodične kuće u Zecovima odveli Havinog muža Muharema i sinove Sejada, Nihada, Zilhada Zijada i Nishada, koji je tada imao samo 18 godina, te ih nedugo poslije toga ubili.

Potraga i otkrivanje masovnih grobnica[uredi | uredi izvor]

Hava Tatarević kao i mnogobrojni preživjeli sa područja općine Prijedor godinama su tragali za posmrtnim ostacima članova svojih porodica, od kojih neki i danas tragaju. U periodu od 1996. do 2013. na području Prijedora otkriveno je preko 60 masovnih grobnica. Nije isključeno da će ubuduće biti pronađene i nove masovne grobnice jer se još traga za velikim brojem ljudi.

U oktobru 2013. godine slučajno otkrivena je masovna grobnica u Tomašici kod Prijedora. To je najveća masovna grobnica u bivšoj Jugoslaviji. Do 7. novembra ekshumirano je 430 tijela. Analizom koja je vršena DNK-metodom utvrđeno je da se radi o posmtrnim ostacima nestalih Bošnjaka i Hrvata iz područja Prijedora. Među ekshumiranim posmtrnim ostacima bili su muž i šest sinova Have Tatarević.

Majka heroina[uredi | uredi izvor]

Hava Tatarević kod Bošnjaka širom Bosne i Hercegovine i dijaspore, zbog stravičnog gubitka koji je pretrpjela, dobila je status "majke heroine". Njena priča obišla je cijeli svijet i ganula mnoge ljude. Ona je u nekoliko navrata izjavila kako ima želju samo da pogleda ubice članova svoje porodice u oči.

Dženaza[uredi | uredi izvor]

19. jula 2014. održana je kolektivna dženaza (sahrana) za 284 identificirane žrtve pronađene u masovnoj grobnici u Tomašici. Među njima bio je muž i šest sinova Have Tatarević, koja nije smogla snage otići na dženazu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Hava Tatarević: Posljednji put sam vidjela sinove kako odlaze niz put i sad ću ih vidjeti na dženazi [1]
  • Hoću da pogledam u oči ubice mojih šest sinova! [2][mrtav link]
  • Majko Hava, ja Haris sin sam tvoj! [3]
  • Prijedor residents commemorate massacre [4]