Idi na sadržaj

Masakr u Zenici

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Masakr u Zenici
LokacijaZenica
Datum19. april 1993.
Mrtvihnepoznat
Ranjenihnepoznat
Počinilacnepoznat

Masakr civila u Zenici dogodio se 19. aprila 1993. oko podneva, kada je od granata ispaljenih na centar Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve.[1]

U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi.

Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, a po tvrdnjama tužitelja blio je devet granata ispaljenih iz haubice, dok je odbrana tvrdila da se radi o nekoliko granata.

Suđenje[uredi | uredi izvor]

Za zločin je pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić. Optužba u procesu Blaškiću je tvrdila da su to bili položaji HVO-a u Putićevu,[2] dok je odbrana zastupala tezu da su granatiranje izvršile srpske snage na Vlašiću.[3]

Sudsko vijeće je zbog nedostatka dokaza oslobodilo[4] generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.

Spomen obilježje[uredi | uredi izvor]

U znak sjećanja na poginule u zločinu od 19. aprila 1993, na zeničkom gradskom trgu Kameni spavač, nedaleko od poprišta događaja, izgrađeno je spomen obilježje Kameni spavač. Također, ovaj datum je izabran kao dan civilnih žrtava rata Grada Zenice.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Proces protiv Blaškića: Granatiranje Zenice
  2. ^ Proces protiv Blaškića: Granatiranje Zenice: teze optuzbe
  3. ^ Proces protiv Blaškića: Granatiranje Zenice: teze odbrane
  4. ^ Proces protiv Blaškića: Granatiranje Zenice: zaključci

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]