Tihomir Blaškić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tihomir Blaškić
Nadimak Tihofil
Rođenje 2. novembra 1960.
Kiseljak
Nacionalnost Hrvat
Služba 1983. -1992. (JNA)
1991. - 1995. (HVO)
Čin Kapetan
General
Ratovi Rat u Bosni i Hercegovini
Važnije bitke Bošnjačko-hrvatski sukob
Operacija Cincar
Vojska Jugoslavenska narodna armija
Hrvatsko vijeće odbrane
Rod vojske Pješadija
Komandovao Operativna zona Srednja Bosna

Tihomir Blaškić, poznat kao i Tihofil, rođen je 2. novembra 1960. u selu Brestovsko, općina Kiseljak, u Republici Bosni i Hercegovini. Aktivni je vojni oficir koji je 1983. završio Vojnu akademiju u Beogradu. Ranije je bio kapetan u JNA. za vrijema rata u BiH imao je čin pukovnika i bio zapovjednik HVO u Operativnoj zoni Srednja Bosna. Otprilike od augusta 1993.[potreban citat] ima čin generala i nalazi se na položaju načelnika štaba HVO u Mostaru.

Ratni zločini[uredi | uredi izvor]

Tihomir Blaškić je optužen na osnovu individualne krivične odgovornosti i po komandnoj odgovornosti za zločine koje su hrvatske snage počinile od maja 1992. do januara 1994. nad Bošnjacima tokom etničkog čišćenja Lašvanske doline, što uključuje zločine protiv čovječnosti (članak 5 – progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi), teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. (članak 2 – namjerno ubijanje, masovno razaranje imovine, nečovječno postupanje, uzimanje civila za taoce, nanošenje teških patnji), te kršenja ratnih zakona i običaja (članak 3 – protuzakoniti napadi na civile i civilne objekte, razaranje vjerskih objekata, ubistva). U inicijalnoj optužnici "Lašvanska dolina" od 10. novembra 1995. je optužen zajedno sa još pet optuženika Darijem Kordićem, Marijem Čerkezom, Zlatkom Aleksovskim, Ivanom Šantićem i Perom Skopljakom, da bi se nakon presuda Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu optužnica razdvojila.

Blaškić se dobrovoljno predao 1996. godine, 2000. godine je osuđen na 45 godina po svim tačkama optužnice, da bi nakon žalbenog postupka bila izrečena konačna kazna od devet godina zatvora.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]