Masakr u Raštanima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Masakr u Raštanima izvršen je u rano jutro 24. augusta 1993. u naselju Raštani kod Mostara. Tada su jedinice HVO-a tokom Bošnjačko-hrvatskog sukoba nakon višesatne artiljerijske paljbe upali u naselje i masakrirali 24 bošnjačka civila i 7 nenaoružanih vojnika Armije RBiH.

Nakon ulaska u naselje, hrvatske jedinice, među kojima je bila i Kažnjenička bojna Mladena Naletilića zvanog Tuta, osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ulazile su redom u kuće mještana i ubijali zatekle Bošnjake. Neposredno nakon ulaska u naselje hrvatski vojnici ušli su u kuću Uzeira Beglerovića, koga su odmah likvidirali, nakon čega su ubili njegovu suprugu Ćeru i tri kćeri, 12-ogodišnju Šaćiru, 20-ogodišnju Edinu i 25-ogodišnju Fadilu, koja je bila u drugom stanju. Nakon toga su nastavili s ubijanjem ostalih mještana, među kojima su bile porodice Žuškić, Ćišić, Dedić, Dumpor i druge. Među ubijenim civilima bilo je i nekoliko djece. Nakon ubistava kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka odvedena je u logor Heliodrom.

Dosad niko nije odgovarao za ovaj zločin. Kantonalno tužilaštvo u Mostaru poslalo je Haškom tribunalu ovaj predmet na ocjenu. Među osumnjičenima za ovaj zločin nalaze se zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić, zapovjednik Druge brigade HVO-a Ilija Vrljić, zapovjednik Bjelopoljske bojne Marko Radić Maka, ministar odbrane Herceg-Bosne Bruno Stojić, te pripadnici HVO-a Darko Tadić Konta i Brano Savić Cojo.