Masakr na Drveniji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Masakr na Drveniji se desio 28. novembra 1993. godine kada su srpske snage ubile sedam, a ranile četiri građana Sarajeva u blizini mosta Drvenija, odnosno u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Masakr se desio u 12 sati i 40 minuta, kada je sa srpskih položaja na Hladivodama ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara na most Drveniju, na kojem se okupljao veliki broj građana. Tada su poginuli: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Masakr na Drveniji je bio jedan u nizu masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u pripremi je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Ratko Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine u Srbiji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]