Masakr na Drveniji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Masakr na Drveniji se desio 28. novembra 1993. godine kada su srpske snage ubile sedam, a ranile četiri građana Sarajeva u blizini mosta Drvenija, odnosno u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Masakr se desio u 12 sati i 40 minuta, kada je sa srpskih položaja na Hladivodama ispaljena minobacačka granata kalibra 120 milimetara na most Drveniju, na kojem se okupljao veliki broj građana. Tada su poginuli: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Masakr na Drveniji je bio jedan u nizu masakara koje je sprovodila srpska vojska tokom opsade Sarajeva, kao dio kampanje terorisanja građana po naređenju komandanta VRS-a Ratka Mladića, te komandanata Sarajevsko-romanijskog korupsa Stanislava Galića i Dragomira Miloševića. Tokom opsade posebno su ciljane tržnice, pijace, škole, bolnice, porodilišta, biblioteke, mjesta na kojima su se ljudi okupljali u redovima za hljeb i vodu. Za kampanju terorisanja civila tokom opsade Sarajeva, pravomoćno je osuđen Stanislav Galić na doživotnu robiju, a u pripremi je suđenje Dragomiru Miloševiću koji ga je naslijedio na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a. Ratko Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine u Srbiji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]