Idi na sadržaj

Patriotska liga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Patriotska Liga BIH
Aktivna1990-1992.
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
Glavno sjedišteSarajevo
Komandanti
major Sefer Halilović

Patriotska liga je bila paravojna organizacija koju je osnovao general Sefer Halilović. Liga je učestvovala u pripremanju i pružanju otpora srpskim paravojnim jedinicama kao i JNA. Bila je veoma skromno materijalno-tehnički opremljena, ali u velikoj mjeri u tom otporu i uspijeva. Kao znak raspoznavanja, pripadnici su koristili amblem na kojem se nalazi grb Bosne i Hercegovine, iznad kojeg piše Patriotska liga. Veoma su značajni doprinosi koje je ova formacija dala u odbrani grada Sarajeva i sprječavanju zločina nad građanima Sarajeva. Patriotska liga formalno-pravno prestaje da djeluje osnivanjem Armije Bosne i Hercegovine.[1]

Osnivanje[uredi | uredi izvor]

Bošnjačko vodstvo službeno pristupa pripremama za odbranu zemlje kad se na kongresu SDA u Sarajevu (Dom milicije) osniva "Savjet za nacionalnu odbranu". Savjet je organizator Patriotske lige koja predstavlja začetak Armije Republike Bosne i Hercegovine. U saradnji s Patriotskom ligom osnivaju se jedinice Bosna koje se označavaju brojevima, a bile su poznate pod nazivom "Zelene beretke". Korištenje više naziva dovelo je do toga da se pod svakim od naziva pretpostavljala posebna organizacija, pa je u predvečerje rata često bilo nejasno o kome se zapravo radi.

Patriotska liga je djelovala u veoma tajnim uslovima, tako da npr. ni kasniji visoki oficiri AR BiH, generali Mehmed Alagić i Fikret Muslimović, nisu uspjeli da se, unatoč pokušajima, povežu s njima. U Patriotskoj ligi načelno je vladalo nepovjerenje prema oficirima iz JNA koji su se pokušavali pridružiti organizaciji, iako su neki oficiri, poput Sefera Halilovića i Mustafe Hajrulahovića - Talijana postavljeni na visoke položaje.

Na vojnom savjetovanju u Mehurićima kod Travnika (7-8. 2. 1992. godine) ustanovljeno je da Patriotska liga raspolaže sa 60 do 70.000 naoružanih članova. Sastav je pokrivao cijelu BiH, a sastojao se od Glavnog štaba PL-a na nivou republike, devet regionalnih štabova, 103 opštinskih štabova i velikog broja različitih jedinica, organizovanih u formacije od voda do brigade (Halilović:1997.:120). Formacijski sastav ukazuje da je u teritorijalnom organizovanju djelomično preuzet model organizacije Teritorijalne odbrane. Razgranatost PL-a na području cijele Republike, trebala je osigurati pravodoban i odlučni otpor agresiji u svim dijelovima BiH.

Kao znak raspoznavanja, pripadnici su koristili amblem na kojem se nalazi grb Bosne i Hercegovine, iznad kojeg piše Patriotska liga. Veoma su značajni doprinosi koje je ova formacija dala u odbrani grada Sarajeva i sprječavanju zločina nad građanima Sarajeva. Patriotska liga formalno-pravno prestaje da djeluje osnivanjem Armije Bosne i Hercegovine.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]