Bitka za Kupres 1992.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bitka za Kupres
Rat u Bosni i Hercegovini
Map 8 - Bosnia - Kupres, April 1992.jpg
Datum 3. april - 10. april 1992.
Lokacija Kupres, Kupreška visoravan, Bosna i Hercegovina
Ishod Pobjeda JNA
Sukobljene strane
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Hrvatsko vijeće odbrane
HOS flag.svg Hrvatske odbrambene snage
Flag of Yugoslavia (1943–1992).svg Jugoslavenska narodna armija
Flag of Republika Srpska.svg Vojska Republike Srpske
Komandanti
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Željko Glasnović
HOS flag.svg Ivan Mamić
HOS flag.svg Marinko Beljo
Flag of Yugoslavia (1943–1992).svg Slavko Lisica

Bitka za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Sa jugo-srpske strane učestvovalo je 6.000 vojnika, 3-4 topničke i minobacačke divizije, jedan oklopni bataljon i zrakoplostvo. Kupres je branila Kupreška bojna HVO-a, Teritorijalna odbrana Tomislavgrad, 13. bojna HOS-a, satnija HOS-a iz Prozora i dobrovoljci iz Hrvatske, sveukupno njih 2.500 naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača. Nakon sedam dana borbe i otpora nadmoćnijem srpskom neprijatelju, Kupres pada, 10. aprila 1992. godine, u srpske ruke. U sedam dana borbe poginulo je 160 kupreških Hrvata. Srpske snage su na Kupreškoj visoravni imale 85 poginulih i 154 zarobljene osobe. Kupres je ostao pod kontrolom vlasti Republike Srpske sve do 1994. kada su ga oslobodile snage HVO-a i Armije BiH u Operaciji Cincar.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Povezani članci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]