Bitka za Kupres 1992.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bitka za Kupres
Rat u Bosni i Hercegovini
Map 8 - Bosnia - Kupres, April 1992.jpg
Datum 3. april - 10. april 1992.
Lokacija Kupres, Kupreška visoravan, Bosna i Hercegovina
Ishod Pobjeda JNA
Sukobljene strane
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Hrvatsko vijeće odbrane
HOS flag.svg Hrvatske odbrambene snage
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavenska narodna armija
Flag of the Republika Srpska.svg Vojska Republike Srpske
Komandanti
Flag of the Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Željko Glasnović
HOS flag.svg Ivan Mamić
HOS flag.svg Marinko Beljo
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Slavko Lisica

Bitka za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Sa jugo-srpske strane učestvovalo je 6.000 vojnika, 3-4 topničke i minobacačke divizije, jedan oklopni bataljon i zrakoplostvo. Kupres je branila Kupreška bojna HVO-a, Teritorijalna odbrana Tomislavgrad, 13. bojna HOS-a, satnija HOS-a iz Prozora i dobrovoljci iz Hrvatske, sveukupno njih 2.500 naoružani puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača. Nakon sedam dana borbe i otpora nadmoćnijem srpskom neprijatelju, Kupres pada, 10. aprila 1992. godine, u srpske ruke. U sedam dana borbe poginulo je 160 kupreških Hrvata. Srpske snage su na Kupreškoj visoravni imale 85 poginulih i 154 zarobljene osobe. Kupres je ostao pod kontrolom vlasti Republike Srpske sve do 1994. kada su ga oslobodile snage HVO-a i Armije BiH u Operaciji Cincar.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Povezani članci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]