Linecons big-star.svg

Portal:SFRJ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Glavna stranica   Kategorije   Wiki projekti, potrebni članci...
uredi  

Portal SFRJ

Karta SFRJ


Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ; skraćeno Jugoslavija; također poznata i kao "Druga Jugoslavija") bila je država nastala 29. novembra 1943. na drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu kao zajednica 5 naroda i 6 republika, sa prvobitnim imenom Demokratska Federativna Jugoslavija (DFJ). To je ime promijenjeno 29. novembra 1945. na trećem zasjedanju AVNOJ-a u Beogradu u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ), da bi konačno 7. aprila 1963. dobila ime Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ). Bila je članica Ujedinjenih nacija, te jedna od osnivača Pokreta nesvrstanih.

SFRJ je bila nasljednica Kraljevine Jugoslavije (1918-41). Prestala je postojati 1992. godine osamostaljivanjem Slovenije, Hrvatske i Makedonije (1991), zatim i Bosne i Hercegovine (1992) iz federacije. Preostale republike, Srbija i Crna Gora, formirale su novu zajednicu; prvo u aprilu 1992. SR Jugoslaviju, potom 2003. državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, a na referendumu 21. maja 2006. godine Crna Gora je istupila iz državne zajednice, stvorivši samostalnu republiku. Kosovo se 2008. godine odvojilo od Srbije proglašavanjem nezavisnosti.


uredi  

Izabrani članak

Socijalistička Republika Srbija
Socijalistička Republika Srbija je bila po po broju stanovnika i površini najveća republika od šest u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. SR Srbija nastala je de facto odmah po oslobođenju Srbije, krajem 1944. godine, kada je u Beogradu novembra 1944. održano prvo zasjedanje Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije (ASNOS). Pod nazivom Federalna Država Srbija zvanično je nastala 9. aprila 1945. godine na zasedanju ASNOS-a. Posle proglašenja Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ), 19. februara 1946. godine promijenila je naziv u Narodna Republika Srbija. Naziv Socijalistička Republika Srbija dobila je, kad i ostale jugoslovenske republike, Ustavom iz 1963. i nosila ga je do 28. septembra 1990. godine kada je, donošenjem novog Ustava, preimenovana u Republiku Srbiju.
uredi  

Izabrana biografija

{{{naslov}}}
Laza Ristovski (23. januar 1956. godine, Novi Pazar - 6. oktobar 2007. godine, Beograd) je poznati jugoslavenski muzičar, kompozitor i klavijaturista, a svirao je sa najznačajnijim muzičkim rok grupama kao što su "Smak" i "Bijelo dugme". Pripada muzičarima koji su obilježili jugoslavensku rok scenu krajem prošlog vijeka. Laza Ristovski je počeo da se bavi muzikom još u petoj godini, a tri godine kasnije počeo je da pohađa muzičku školu. Kao dječak postao je član grupe "Bezimeni" koja je svirala u Kraljevu.

Nakon "Bezimenih" kratko sarađuje sa Bokijem Miloševićem oko narodne muzike, a onda prelazi u grupu "Smak". Održao je 1975. godine prvi koncert s kragujevačkom grupom "Smak" na Filološkom fakultetu u Beogradu. Svojim zvukom obogatio je albume "Smak" (1975), „R.M. Točak” (1976), kao i singlove "Ulazak u Harem" (1975), "Satelit" (1976), i „Ljudi nije fer” (1976), kasnije sakupljene u kompilaciju "Ulazak u Harem" (1977).

uredi  

Novi članci

uredi  

Sport u SFRJ

uredi  

Olimpijske igre

1984 Winter Olympics logo.svg

XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini) Ovo su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj socijalističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara održanih 1980. u Moskvi. Na Igrama su u 6 sportova nastupila 1272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke).

uredi  

Izabrana fotografija

uredi  

Jeste li znali?

...da je Milka Planinc 1982. godine postala prva žena premijer u SFRJ i ujedno prva žena premijer u istočnoj Evropi?

uredi  

Odabrane teme

uredi  

Povezani portali