Linecons big-star.svg

Portal:SFRJ

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search


Glavna stranica   Kategorije   Wiki projekti, potrebni članci...
uredi  

Portal SFRJ

Karta SFRJ


Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ; skraćeno Jugoslavija; također poznata i kao "Druga Jugoslavija") bila je država nastala 29. novembra 1943. na drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu kao zajednica 5 naroda i 6 republika, sa prvobitnim imenom Demokratska Federativna Jugoslavija (DFJ). To je ime promijenjeno 29. novembra 1945. na trećem zasjedanju AVNOJ-a u Beogradu u Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ), da bi konačno 7. aprila 1963. dobila ime Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ). Bila je članica Ujedinjenih nacija, te jedna od osnivača Pokreta nesvrstanih.

SFRJ je bila nasljednica Kraljevine Jugoslavije (1918-41). Prestala je postojati 1992. godine osamostaljivanjem Slovenije, Hrvatske i Makedonije (1991), zatim i Bosne i Hercegovine (1992) iz federacije. Preostale republike, Srbija i Crna Gora, formirale su novu zajednicu; prvo u aprilu 1992. SR Jugoslaviju, potom 2003. državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, a na referendumu 21. maja 2006. godine Crna Gora je istupila iz državne zajednice, stvorivši samostalnu republiku. Kosovo se 2008. godine odvojilo od Srbije proglašavanjem nezavisnosti.


uredi  

Izabrani članak

Smak
Grupa Smak je jugoslavenska i srbijanska rock grupa, koja je vrhunac svoje popularnosti dostigla 1970-ih. U to vrijeme bila je jedna od najznačajnijih muzičkih sastava jugoslavenske rock scene, predvođena Radomirom Mihailovićem Točkom koji je bio jedan od najutjecajnijih rock gitarista u bivšoj Jugoslaviji. Instrumentalna pjesma "Ulazak u harem", koja je bila nadahnuta jugoslavenskom narodnom muzikom bila je izdata kao hit-singl 1975. godine, a Točak se tada predstavio kao jedan od gitarskih heroja bivše jugoslavenske muzičke scene 1970-ih. Muzički albumi "Crna dama" i "Stranice našeg vremena" su bili visoko proslavljeni među ljubiteljima progresivne rock muzike u tadašnjoj Jugoslaviji, a čak su objavljeni i na engleskom jeziku za zapadno tržište.

Smak je bio proslavljen po virtuoznom sviranju njihovog gitariste u stilu Jimi Hendrixa i Jimi Pagea, uz zanimljivu i uspješnu mješavinu hard rocka, progresivnog rock-a, jazz-a sa snažnim utjecajem blues-a. Grupa Smak je uz nekoliko razilaženja, te ponovnog objedinjavanja bila muzički aktivna od 1971. do 2015. godine.

uredi  

Izabrana biografija

{{{naslov}}}
Ivo Andrić je bio književnik, diplomata, ambasador Kraljevine Jugoslavije u Njemačkoj od 1939. godine. Rođen je u Docu kod Travnika, a njegova porodica je porijeklom iz Sarajeva. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za kompletno književno djelo o historiji jednog naroda, s romanom Na Drini ćuprija (1945.) kao vrhuncem tog djela. Ivo Andrić rođen je 9. oktobra ili (10. oktobra)1892. godine u Docu na Lašvi (tada Austro-ugarska). Andrićevi roditelji Antun i Katarina (rođ. Pejić), su živjeli u Sarajevu. Ivo se rodio prilikom majčine posjete rodbini. U Matičnoj knjizi rođenih 1892. godine crkve Svetog Ivana Krstitelja u Travniku, pod rednim brojem 70, stoji da je 9. oktobra 1892. godine rođen Ivan, sin Antuna Andrića, podvornika i Katarine Andrić, rođene Pejić
uredi  

Novi članci

uredi  

Sport u SFRJ

uredi  

Olimpijske igre

1984 Winter Olympics logo.svg

XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu u tadašnjoj Jugoslaviji (danas Bosni i Hercegovini) Ovo su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj socijalističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara održanih 1980. u Moskvi. Na Igrama su u 6 sportova nastupila 1272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke).

uredi  

Izabrana fotografija

uredi  

Jeste li znali?

...da je film Skupljači perja 1968. godine bio jugoslovenski kandidat za Oskara?

uredi  

Odabrane teme

uredi  

Povezani portali