Suad Jakirlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Suad Jakirlić
Rođenje (1960-05-26) 26. maj 1960 (63 godine)
Zanimanjeuniverzitetski profesor, rok pjevač
Poznat(a) poValentino

Suad Jakirlić je profesor na Mašinskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Darmstadtu, Njemačka, specijaliziran u oblasti "Numeričke Mehanike Fluida" (Computational Fluid Dynamics) s posebnim fokusom na matematsko modeliranje turbulentnih tokova. Bio je između ostalog i prvak Bosne i Hercegovine u stonom tenisu, i kao dugogodišnji član Sarajevskih stonoteniskih klubova Željezničar i Bosna igrao u drugoj i prvoj Jugoslovenskoj ligi. Rođen je 26. maja 1960. godine u Sarajevu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu je završio u Sarajevu 1974. godine, Tehničku školu takođe u Sarajevu, a diplomirao je 1983. godine na Mašinskom fakultetu sarajevskog Univerziteta. Postdiplomski studio završio je 1985. godine, a magistrirao je 1991. godine iz oblasti Mehanika fluida, na katedri Kemala Hanjalića. Doktorsku disertaciju uradio je na Tehničkom univerzitetu Friedrich-Alexander u Nürnbergu u Njemačkoj. Kao predavač (Venia legendi) radi od 2004. godine na Tehničkom fakultetu u Darmstadtu. Objavio je nekoliko stručnih radova iz oblasti matematike i mehanike fluida.[1] Član je ERCOFTA, American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), American Physical Society (APS) i SAE International.[1]

Valentino[uredi | uredi izvor]

Sa grupom Valentino, u sastavu Zijo Valentino, Emir Čolaković, Igor Tajemnica i Dubravko Smolčić,[2] snimio je od 1983-87. tri albuma: No.1, No.2 i No.3. Nakon završetka studija napustio je grupu.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Nakon završenog studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Jakirlić je radio kao asistent na predmetu Mehanika fluida sa profesorom Izetom Demirdžićem. Početkom devedestih godina preselio se u Njemačku, gdje trenutno radi kao vanredni profesor na Tehničkom fakultetu u Darmstadtu.[1] Jakirlić je oženjen i ima dvoje djece.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Suad Jakirlić na web sajtu Tehničkog fakulteta u Darmstadtu[mrtav link]
  2. ^ Radiosarajevo.ba. "Zijo, Jaka i ekipa uživo prije 33 godine: Valentino i "Oka tvoja dva"". Radio Sarajevo. Pristupljeno 11. 8. 2021.