Suad Jakirlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Suad Jakirlić
Rođenje (1960-05-26) 26. maj 1960 (61 godina)
Zanimanjeuniverzitetski profesor, rok pjevač
Poznat(a) poValentino

Suad Jakirlić je bio vokalni član jugoslavenske i bosanskohercegovačke grupe Valentino iz Sarajeva.[1] Rođen je 26. maja 1960. godine u Sarajevu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Osnovnu školu je završio u Sarajevu 1974. godine, Tehničku školu takođe u Sarajevu, a diplomirao je 1983. godine na Mašinskom fakultetu sarajevskog Univerziteta. Postdiplomski studio završio je 1985. godine, a magistrirao je 1991. godine iz oblasti Mehanika fluida, na katedri Kemala Hanjalića. Doktorsku disertaciju uradio je na Tehničkom univerzitetu Friedrich-Alexander u Nürnbergu u Njemačkoj. Kao predavač (Venia legendi) radi od 2004. godine na Tehničkom fakultetu u Darmstadtu. Objavio je nekoliko stručnih radova iz oblasti matematike i mehanike fluida.[2] Član je ERCOFTA, American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA), American Physical Society (APS) i SAE International.[2]

Valentino[uredi | uredi izvor]

Sa grupom Valentino, u sastavu Zijo Rizvanbegović, Emir Čolaković, Igor Tajemnica i Dubravko Smolčić,[1] snimio je od 1983-87. tri albuma: No.1, No.2 i No.3. Nakon završetka studija napustio je grupu.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Nakon završenog studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Jakirlić je radio kao asistent na predmetu Mehanika fluida sa profesorom Izetom Demirdžićem. Početkom devedestih godina preselio se u Njemačku, gdje trenutno radi kao vanredni profesor na Tehničkom fakultetu u Darmstadtu.[2] Jakirlić je oženjen i ima dvoje djece.

Reference[uredi | uredi izvor]