Jugonostalgija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Jugonostalgija je pojam nastao sjedinjavanjem riječi Jugoslavija i nostalgija, što predstavlja nostalgiju za Jugoslavijom, odnosno vremenima dok je postojala, te kulturom koja se javljala u to vrijeme i ostalim prividnim faktorima.

Označava društveni fenomen u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, te sociološki pojam novijeg datuma. Označava prvenstveno stav koji idealizira ukupnu ekonomsku, kulturnu i sigurnosnu situaciju u socijalističkoj Jugoslaviji u vremenu od 1945 do 1991. Pojam se prvi put pojavio po raspadu zemlje, početkom 1990ih godina.

Kao posljedica većega broja društvenih promjena, koje su zadesile jugoistok Evrope, jugonostalgija je uglavnom ograničena na pojedince ili manje grupe, koje su proveli najveći dio svog života u SFRJ, te ga kao takvog smatraju pozitivnim i sretnim u odnosu na vrijeme rata i ekonomske nesigurnosti, koje je došlo poslije 1991. Neki od primjera jugonostalgičarskog ponašanja su proslave Titovog rođendana i Dana mladosti 25. maja, posjete Titovoj rodnoj kući u Kumrovcu ili Kući cvijeća u Beogardu, osnivanje društava "Josip Broz Tito", koji njeguju uspomenu na jugoslavenskog maršala i tekovine antifašističke Revolucije, te radom na internetskim stranicama posvećenim ovoj temi (Vidi dolje kategoriju "Vanjski linkovi").

Jugonostalgija je društveni fenomen, koji je danas posebno izražen u daytonskoj Bosni i Hercegovini, ali i u susjednim zemljama regiona, bivšim bratskim republikama socijalističke Jugoslavije: Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, koje su za Titove vladavine doživjeli kako opći ekonomski procvat, tako i kulturnu i političku emancipaciju.

Današnji jugonostalgičari su ljudi koji su, ili su im roditelji, bili vezani za domovinu Jugoslaviju. Iako je tadašnja država bila dosta razvijenija i uređenija u odnosu na današnje članice, vlada mišljenje da riječi hvale dolaze iz razloga što je većina stanovništva preživjela svoju mladost u Jugoslaviji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.