Idi na sadržaj

Korupcija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Korupcija u svijetu
Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije

Politička korupcija je u najširem smislu svaki oblik zloupotrebe ovlasti radi lične ili grupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru.

Sama riječ potiče od latinske riječi "corruptus", particip perfekta riječi "corrumpere", što znači "uništiti" ili "pokvariti", i kada se koristi kao pridjev doslovno znači: "potpuno uništen(o)/pokvaren(o)...."

Samom ovom definicijom, riječ korupcija u modernom engleskom jeziku, na primjer, ne može se svesti samo na pravnu definiciju, već se neizostavno mora odnositi i na druge oblasti, npr. etiku (moralna korupcija - tzv. moralno iskvarena djela ili moralno iskvarena osoba - "corrupt person"), informatičku tehnologiju ("data corruption", - kvar ili greška u podacima), jezička korupcija (jezičke greške) itd. Upravo zato se engleska riječ "corrupt" i prevodi na bosanski jezik kao "pokvaren/loš/nečist/izopačen/nepošten..." .

Uprkos navedenom prijevodu, ovakvo šire i potpunije poimanje riječi "korupcija" čini se ne postoji u svakodnevnoj upotrebi u južnoslavenskim jezicima, gdje je ovaj pojam sveden gotovo isključivo na pravnu oblast.

Korupcija se pojavljuje u gotovo svim područjima života i djelovanja, od javnih institucija, preko politike, do privrede i poslovanja s inostranstvu.

Korumpiranom osobom se smatra svaka službena ili odgovorna osoba koja radi lične koristi ili koristi grupe kojoj pripada zanemari opći interes koji je dužna štititi s obzirom na položaj i ovlasti koje su joj povjerene. Korumpiranim se smatra i kada građanin nudi ili pristaje na davanje zatraženog mita.

Moderni zakoni, djelotvorna policija i sudstvo samo su neke od nužnih pretpostavki. Uspješna borba protiv korupcije traži aktivno učestvovanje građana na tri razine.

  1. Kod sebe i drugih razvijamo visoku svijest o štetnosti korupcije
  2. Odbacujemo ponudu da učestvujemo u korupciji
  3. Sarađujemo s tijelima krivičnog gonjenja

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]