Kapitalizam

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kapitalizam je društveno-ekonomsko uređenje u kome su sredstva za proizvodnju u privatnom vlasništvu i kome privatne osobe obavljaju ekonomsku djelatnost na slobodnom tržištu, najčešće u svrhu dobijanja profita.

Ovaj ekonomski sistem se zasniva na slobodnoj konkurenciji i slobodnom tržištu te na privatnom ili korporacijskom vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju i trgovinu.

U početku korištene u bankarstvu i trgovini, kapitalističke metode su u vrijeme industrijske revolucije primjenjene i na industrijsku proizvodnju. U svom najčišćem obliku, kapitalizam minimalizira ulogu države u ekonomskoj politici i potiče slobodno tržište. Sa druge strane, kada kapitalistička industrija zatraži aktivnu intervenciju države protiv strane konkurencije, to se naziva sistemom zaštitne carine. Međunarodni politički i ekonomski razvoj u 20. vijeku doveo je do promjene u kapitalističkim društvima, koja su se kretala od socijalno osjetljivog kapitalizma u zapadnoeuropskim državama i intervencionalizma New deala prijesjednika F.D.Roosevelta, do koncepta miješane ekonomije u kojoj je proizvodnja nekih dobara i usluga nacionalizirana, dok je ostatak ekonomije u rukama privatnikama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Kapitalizam koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Wikicitat
Wikicitat: Kapitalizam
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: