Federacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Federacije

Federacija se odnosi na takvu strukturu države gdje su više država u savezu. Svaka od tih država ima neki oblik samouprave, ali postoji centar koji ima najveću moć. Sjedinjene Američke Države su primjer federacije. Iako svaka od 50 država ima svoju samoupravu (naprimjer bira guvernera), Washington ima najveću moć (iz njega se upravlja ostatkom države). Imamo mnogo primjera federacija u svijetu i neke od njih su: Sjedinjene Američke Države, Ruska federacija, Meksiko, Australija i druge. Bosna i Hercegovina je u jedinstvenoj poziciji u svijetu. Naime, to je jedina država koja u svojoj strukturi ima republiku i federaciju (svaka sa svojom posebnom administracijom) ali i vladu na državnom nivou. Suprotno od federacije je konfederacija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]