Upravna jedinica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Svjetske administrativne razine

Administrativna jedinica, upravna jedinica, entitet, oblast ili regija, konstitutivna jedinica ili podnacionalni entitet ili dio države jest dio jedne zemlje ili druge regije koji je razgraničen za potrebe administracije. To je izraz za upravnu oblast unutar date zemlje ili suverene države, uglavnom s lokalnom vladom, koja ima izvjesni stepen autonomije (samostalnosti) po određenim pitanjima. Naprimjer, mnoge zemlje podijeljene su na sljedeće administrativne jedinice (entitete): države, kantone, pokrajine, srezove, općine ili druge upravne potpodjele. U zemljama koje nisu nacije-države ovo može značiti da su neke ili sve od "podnacionalnih" jedinica ustvari i nacionalne jedinice.

Administrativnoj jedinici odobrava se određeni stepen autonomije koji je potreban za upravljanje. Obično to obavlja posredstvom svoje lokalne samouprave. Zemlje su podijeljene u manje sastavne jedinice kako bi lakše organizirale upravljanje i poslovanje stanovništva. Naprimjer, zemlja se može podijeliti na pokrajine, koje su dalje podijeljene na županije. Ove se, pak, možu podijeliti u cjelini ili u dijelu u općine itd.

Administrativni entiteti konceptualno su odvojeni od zavisnih teritorija s bivšim uređenjem i sastavni su dijelovi suverene države, a zavisne teritorije samo su pod nekim manjim oblicima kontrole.

Zbog jasnoće i praktičnosti standardnih neutralnih referenci, najveći administrativni dijelovi jedne zemlje zovu se "prvi nivo administrativne podjele" ili "prvi administrativni nivo". Sljedeći niži zove se "drugi nivo administrativne podjele" ili "drugi administrativni nivo.[1][2]

Primjeri administrativnih jedinica[uredi | uredi izvor]

Politička podjela svijeta

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Global Administrative Unit Layers (GAUL)". FAO. Arhivirano s originala, 1. 5. 2014. Pristupljeno 15. 11. 2016.
  2. ^ "Core Geo-Database". United Nations Geographic Information Working Group (UNGIWG). Arhivirano s originala, 1. 5. 2014. Pristupljeno 15. 11. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]