Općina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Općina (komuna, opština; na engleskom, municipality) je upravna mjesna oblast koja se sastoji od jasno razgraničene teritorije i općenito se odnosi na vladu grada ili (rjeđe) sela. No općine se neophodno ne poklapaju s gradovima i njihovim teritorijama.

U većini zemalja, općina je najmanja upravna jedinica koja ima svoje demokratski izabrane predstavnike. U nekim evropskim zemljama, općine predstavljaju upravnu jedinicu drugog reda, poznatu kao komuna. Komuna je bio izraz za općinsko područje u socijalističkoj Jugoslaviji.

Na prostoru Bosne i Hercegovine značenje naziva "općina" je promjenjeno nakon drugog svjetskog rata. Do drugog svjetskog rata svako selo i grad je imalo svoju općinu te na taj način i svoju skupštinu općine. Više općina (sela i gradova) u to vrijeme su činile kotar. Radi konsolidovanja birokratije i lakšeg organizovanja i daljeg ruralnog u urbanog razvoja, seoske i gradske općine su ukinute a kotarevima je promijenjen naziv u općine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]