Idi na sadržaj

Plutokratija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Plutokratija (od engl. plutocracy, koja dolazi od grč. πλουτοκρατία, komp. od πλοῦτος «bogatstvo» i -κρατία «-vladavins») vladavina bogataša:[1]

  1. Režim, politički i društveni poredak u kome pojedinci ili grupe koje posjeduju imovinsko bogatstvo (financijeri, bankari) imaju snažan uticaj na javni život i direktno i indirektno odlučuju u političkoj i ekonomskoj sferi, često nameću svoj parcijalni interes nad javnim;.
  2. zbirna imenica za klasu koja posjeduje velik kapital, naročito kada čine hegemonističku političku moć u plutokratskom režimu.

Taj se izraz koristi u političkom jeziku najčešće u polemičkom smislu kao supstitut za kapitalistički režim i vladajuću kapitalističku klasu (otud i ironični oksimoron demoplutokratija).[2] Pandan za feudalnu plutokraciju je aristokratija (kao klasa i kao oblik vladavine).

Većina današnjih zapadnih i svjetskih kapitalističkih država često predstavljaju plutokratiju. To je pogotovo najočitije u SAD-u gdje se na vlast ne može doći bez obilnih financijskih sredstava, a financijeri određuju politiku vlasti u ispunjavanju svojin interesa..

U prvoj polovici XX. vijeka je izraz plutokratija isto imao pejorativnu konotaciju, jer su ga voljeli koristiti propagandisti Trećeg reicha i drugih fašističkih država kako bi naglasili razliku svog tipa kapitalističkog režima od zapadnih kapitalističkih država kao što su Francuska, Velika Britanija i SAD.

Usporedi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ https://languages.oup.com/research/oxford-english-dictionary plutocracy, pristupljeno 7. februara 2022
  2. ^ https://www.treccani.it/vocabolario/ricerca/plutocrazia/ pristupljeno 7. feb. 2022.