Monarhizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Monarhizam je politički koncept vlasti zasnovan na upravljanju nekom teritorijom od strane monarha, tj. obično jednog suverenog vladara do kraja njegovog života ili abdikacije, tj. dobrovoljnog odricanja od vlasti u ime novog monarha koji ne mora biti u srodstvu s odstupajućim monarhom.

Za razliku od monarhizma, koji je uopćen pojam za vlast bilo kojeg suverena, rojalizam podrazumijeva postojanje isključivog prava jedne dinastije na vlast nad određenom teritorijom, tj. bez pravno valjanih rivalskih (istovremenih) pretenzija drugih dinastija na istu teritoriju ili neki njen dio. U rojalističkom okviru monarhističke vlasti nasljednik je, po pravilu, iz iste dinastije kao i prethodni monarh.