Feminizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"We can do it!" poster iz 1970-ih koji predstavlja simbol osnaživanja žena.
Feminism symbol.svg

Feminizam[1] je naziv za grupu ideologija i političkih pokreta kojima je cilj poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca.[2]

Feminizam je pokret koji je nastao u zapadnim zemljama u XIX. vijeku kao jedna od posljedica industrijske revolucije. Razvoj strojeva je počeo otklanjati potrebu za ljudskom radnom snagom, postepeno eliminišući jednu od prednosti koju su muškarci imali nad ženama.[3] To je omogućilo ženama da postanu sve značajniji dio radne snage, pogotovo za vrijeme Prvog svjetskog rata kada su zamjenjivale muškarce na frontu.

Feministički pokret se ispočetka ispoljavao u dva oblika - kao pokret za ravnopravnost u plaćama, odnosno kao pokret davanja prava glasa ženama. Ovo potonje je s vremenom postignuto u većini zapadnih zemalja nakon Prvog svjetskog rata, a kasnije i u ostatku svijeta.

Kako je politička, a i ekonomska ravnopravnost žena postignuta u institucionalnom smislu, tako je i feminizam postepeno evoluirao u novu formu tzv. radikalnog feminizma kome je cilj bio promijeniti tradicionalnu ulogu žene u društvu putem napada na brak i materinstvo kao tradicionalne institucije, odnosno na muškarce koji su po prirodi represivni prema ženama. Iako je relativno malen broj žena prihvatio taj ekstremni stav, danas se feminizam najčešće povezuje s njim.

Feminizam se u posljednje vrijeme javlja i kao svojevrsna odbrambena reakcija na porast neo-konzervativizma i vjerskog fundamentalizma, kojima je cilj vratiti tradicionalne institucije kao i tradicionalni položaj žene u društvu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Feminizam koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

  1. ^ "feminism | Definition, History, Types, Waves, Examples, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 2022-02-18.
  2. ^ Ritzer, George; Ryan, J. Michael (2010-12-03). The Concise Encyclopedia of Sociology (jezik: engleski). John Wiley & Sons. ISBN 978-1-4443-9264-7.
  3. ^ "Women's Work". Science History Institute (jezik: engleski). 2017-05-01. Pristupljeno 2022-02-18.