Idi na sadržaj

Silovanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Silovanje je vid seksualne aktivnosti i način putem kojeg silovatelj zadovoljava svoje bolesne prohtjeve. Sa razvojem nauke i tehnologije nagon je postao neovisniji od nagona rasplođivanja, tako da se i lepeza motiva silovatelja u skladu s time proširila.

Žrtve ovog delikta obično se prisiljavaju na oralni seks, analni snošaj, pa čak i penetraciju stranih predmeta u polni organ. Dok drugi silovatelji ljube žrtve ili ih čak maze što je mnogo više prisutno kod poznatih počinioca, kao i to da isti prijete određenim posljedicama ako žrtva prijavi djelo.

Prema kriminalističkoj metodici, prof. dr Duška Modly-a postoji pet vrsta silovanja:

 1. Sadističko silovanje
 2. Silovanje u bijesu
 3. Silovanje dominacije
 4. Zavođenje koje prerasta u silovanje
 5. Etničko silovanje

Vrste silovanja[uredi | uredi izvor]

Sadističko silovanje pojavljuje se kao pokušaj postizanja zadovoljstva ne iz seksualnog čina već iz tjelesnog mučenja i okrutnog povređivanja tijela žrtve.

Silovanje u bijesu je seksualni napad obilježen visokim stepenom brutalnosti i javlja se kao sredstvo izražavanja bijesa, mržnje, neadekvatnosti i projekcije sopstvenih frustracija, neuspjeha i strahova u životu.

Silovanje dominacije je situacija u kojoj je osnovni motiv napadača dominacija superiornosti i moći nad žrtvom usljed sopstvenog neuspjeha u socijalnim i seksualnim komunikacijama, pokazivanjem ženi gdje je njeno mjesto.

Zavođenje koje prerasta u silovanje je napad koji izrasta iz prihvatljive seksualne situacije u kojoj žrtva odlučuje ili je odlučila da će se predhodno zaustaviti prije koitusa (spolnog čina). U ovim slučajevima fizička sila se rijetko primjenjuje jer počinioc ne želi da povrijedi žrtvu, već da zadovolji svoje porive.

Etničko silovanje je nagori oblik ljudske izopačenosti. Ova silovanja više nego druga, uništavaju individualnost žene, njenu ljubavnu sposobnost i doživotno traumatiziraju.

Način pristupa žrtvi[uredi | uredi izvor]

Kada govorimo o načinu pristupa žrtvi silovanja ističemo:

 1. Trenutačni napad
 2. Silovanje na osnovu zloupotrebe povjerenja

Prema Hazelwood-u razlikujemo sljedeće stilove pristupa žrtvi:

 1. Con – contakt
 2. Blitz – iznenada
 3. Suprise – iznenađanje

Con pristup karakterizira se tim što počinilac koristi neku priliku ili izliku i raspolaže sposobnošću da utiče na ženu. Kada se žrtva nađe pod njegovom kontrolom postaje agresivan. Pri tome se počinioc služi trikovima lažnog predstavljanja.

Blitz pristup karakterizira se prepadom. Silovatelj se koristi direktnim tjelesnim napadom na žrtvu koja pokorava i tjelesno ozljeđuje. Pri tome počinioc upotrebljava kemikalije, plinove i slična sredstva za omamljivanje žrtve.

Suprise pristup karakterizira se da napadač čeka žrtvu ili joj prilazi nakon što je zaspala. Počinioc je unaprijed označiožrtvu preko neopaženog kontakta ili saznanja kada će ona biti sama.

Literatura[uredi | uredi izvor]

 • Dr. MODLY Duško, Krivična prijava organa unutarnjih poslova (studija), Zagreb, 1992