Južna Koreja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika Koreja
대한민국
大韓民國
Daehan Minguk
Zastava Južne Koreje Grb Južne Koreje
Zastava Grb
Uzrečica널리 인간세상을 이롭게 하라 (bos. Učiniti svijet boljim za sve ljude)
Himna"Aegukga" (Narodna pjesma)

Položaj Južne Koreje
Glavni grad Seoul
Službeni jezik korejski
Državno uređenje  
Yoon Suk-yeol (윤석열 , 尹錫悅)
Han Duck-soo (한덕수 , 韓悳洙)
Nezavisnost 15. august 1945 Oslobođenje od Japana
15. august 1948 Prva republika
1. mart 1919. (simbolično kao ujedinjena Koreja) 
Površina
• Ukupno
98.477 km2 (108.)
• Vode (%)
0,3
Stanovništvo
• Ukupno
49.024.737 Procjena 2007 (25.)
480/km2 
Valuta Južnokorejski Wŏn (₩) (KRW) (1/100 jeon)
Vremenska zona UTC +9
Internetska domena .kr
Pozivni broj +82

Južna Koreja, službeno Republika Koreja je suverena država u Istočnoj Aziji, smještena na južnoj polovini Korejskog poluostrva. Sa sjeverne strane graniči sa Sjevernom Korejom s kojom je činila jedinstvenu državu do 1948. godine. Zauzima površinu od 100.363 km2 na kojoj živi oko 51,4 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad je Seoul sa populacijom od oko 10 miliona stanovnika.

Južna Koreja je visokorazvijena država s vrlo visokim indeksom ljudskog razvoja (22. na svijetu). Smatra se regionalnom silom, a po vrijednošću nominalnog BDP-a 11. je ekonomija svijeta. Globalni je lider u oblasti industrije i tehnološkog sektora pri čemu je 5. najveći izvoznik i 8. najveći uvoznik na svijetu. Južnokoreanska izvozno orjentirana ekonomija je fokusirana na elektroničku, automobilsku, mašinsku, petrohemijsku industriju kao i na brodogradnju i proizvodnju robota. Članica je ASEAN-a, Ujedinjenih nacija, G20, WTO-a, OECD-a i mnogih drugim međunarodnih organizacija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Najstarija historija Južne Koreje veže se uz doseljnike iz Mandžurije i Sibira, koji su bili preteča današnjeg korejskog naroda. Na kraju drugog svjetskog rata, Koreja je podjeljena po 38. paraleli na sjevernu polovinu pod okupacijom Sovjetskog Saveza i na južnu polovinu pod okupacijom SAD, da bi u junu 1950. godine izbio rat.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Južna Koreja je višestranačka republika s jednim zakonodavnim domom. Na čelu države je predsjednik koji se bira na mandat od pet godina direktnim biranjem. Osim što je na čelu države i vojske, predsjednik predstavlja vrh izvršne vlasti, jer imenuje premijera kojega potvrđuje narodna skupština (parlament).

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Južna Koreja zauzima južni dio korejskog poluostrva, koje se proteže u pravcu sjever-jug oko 1.100 kilometara od azijskog kopna. Ovo planinsko poluostrvo okružuje Žuto more na zapadu, Japansko (istočno) more na istoku. Južni dio poluostrva izlazi na Korejski prolaz i Istočnokinesko more.

Ukupna površina države je oko 99.000 km2 (98.189 km2[1], 98.477 km2[2], 98.799 km2[3], odnosno 99.720 km2[4]. U jednom izvoru se navodi podatak od 100.030 km2[5], gdje je uključeno i 290 km2 vodenih površina). Južna Koreja se uslovno može podijeliti na četiri regije: istočna regija visokih planinskih lanaca i uskih ravnica na obali; zapadna regija širokih primorskih ravnica, riječnih bazena i blagih brda; jugozapadna regija planina i dolina te jugoistočna regija gdje dominira široka primorska ravnica bazena rijeke Nakdong.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Struktura korejskog izvoza.
Korejski robot Einstein-Hubo.

Južna Koreja se zbog svoga brzog privrednog rasta svrstava u grupu tzv. Azijskih tigrova, a razlog uspješne privrede Južne Koreje leži u visoko kvalificiranoj i discipliniranoj radnoj snazi (relativno jeftinoj), snažnoj industriji te u izrazito izvoznoj orjentaciji. Važniji izvori prihoda su željezna ruda, volfram, ugljen, riža, svila, duhan, riba itd, a nezaposlenost se kreće oko 4%.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Južna Koreja ima oko 49.000.000 stanovnika (od toga 99,9% čine Korejanci). Najgušće su naseljene nizine na zapadu i kotline na jugu zemlje. Oko 75% Korejanaca živi u gradovima, najveći je glavni grad Seul sa 12 miliona stanovnika i Pusan sa 4 miliona sanovnika. Oko 50% stanovnika su ateisti, od religijskih grupa najviše je budista oko 12 miliona ili 25% populacije zatim protestanata 8 miliona ili 16%, katolika 2,5 miliona ili 6% oko 2% cine pripadnici domace vjere Chondogjo 1% su konfukonfucijanci, oko 0,1% sunitski muslimani.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Korea, South
  2. ^ The Columbia Electronic Encyclopedia, 6th ed., 2007, Columbia University Press.
  3. ^ Hutchinson country facts
  4. ^ "CIA World Factbook". Arhivirano s originala, 3. 7. 2015. Pristupljeno 21. 7. 2010.
  5. ^ South Korea Information and Tourism