Malezija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Malezija
مليسيا
Zastava Malezije Grb Malezije
Zastava Grb
UzrečicaBersekutu Bertambah Mutu
(bs: Zajedno smo jaki) [1]
HimnaNegaraku
(bs: Moja država)

Položaj Malezije
Glavni grad Kuala Lumpur
Službeni jezik bahasa malezijski
Državno uređenje Federacija, monarhija, parlamentarizam
 -  Vrhovni vladar Mizan Zainal Abidin
 -  Predsjednik vlade Najib Tun Razak
Nezavisnost od Ujedinjeno Kraljevstvo 
 -  Priznato 1957 
Površina
 -  Ukupno 329.758 (64.)
 -  Vode (%) 0,3%
Stanovništvo
 -  Ukupno 28.334.135[2] (46.)
 -  Gustoća stanovništva 78/km2 
BDP (PKM) 2009
 -  Ukupno $382.257 biliona 
 -  Per capita $13,769 
Gini (2004) 40.3 
HDI (2007) 0.829 [3] (visok) (66)
Valuta Malezijski ringit
Vremenska zona +8, ljeti +8
Topografija
 -  Najviša tačka Gunung Kinabalu
4 095 m. i. m.
Internet domena .my
Pozivni broj 60

Malezija je ustavna monarhija u jugoistočnoj Aziji i sastoji se od trinaest država i tri federalne teritorije. Zauzima površinu od 329.845 km2 a broji oko 28 miliona stanovnika. Država je Južnim kineskim morem razdvojena u dva regiona: poluostrvsku Maleziju i Malezijski Borneo, poznat i kao Istočna Malezija. Malezija graniči sa Tajlandom, Indonezijom i Brunejom. Teritorije na Malajskom poluostrvu su prvi put ujedinjene Malajsku uniju 1946. godine. Dvije godine kasnije je restrukturirana kao Federacija Malaya a nezavisnost ostvaruje 31. augusta 1957. godine. Malaya se ujedinjuje sa Sjevernim Borneom, Sarawakom, i Singapurom 16. septembra 1963. godine, a nova država se naziva Malezija. Manje od dvije godine kasnije, 1965. godine, Singapur je izbačen iz federacije.[4] Najjužniji dio kontinentalnog dijela Evroazije, Tanjung Piai, se nalazi u Maleziji, u tropskom području. Malezija je jedna od 17 zemalja sa najraznolikijim biodiverzitetom na svijetu, sa velikim brojem endemskih vrsta. Glavni grad je Kuala Lumpur, dok je Putrajaya sjedište federalne vlade.

Historija[uredi | uredi izvor]

Proglašavanje formiranja nezavisne Federacije Malezije od strane Kuan Yew Leea (na vrhu) za Singapur, Tun Fuad Stephensa (u sredini) za Sjeverni Borneo i Stephen Kalong Ningkana (na dnu) za Sarawak. Međutim, Singapur je izbačen iz Federacije nakon manje od dvije godine, zbog rasnih pitanja.

Prema dokazima, ljudske naseobine u Maleziji datiraju iz perioda od oko prije 40.000 godina.[5] Prvim stanovnicima Malajskog poluostrva se smatraju Negritosi.[6] Trgovci i doseljenici iz Indije i Kine stigli su na ovo područje već u prvom vijeku, uspostavljajući trgovačke luke i osnivajući primorske gradove već u drugom i trećem vijeku. Sanskritski natpisi se pojavljuju već u četvrtom ili petom vijeku.[7] Malaja je do 400. potpala pod indijski utjecaj, a veći dio teritorije je u periodu između 7. i 13. vijeka bio pod vlašću moćnog carstva sa Sumatre, Srivijaye. Također određenu kontrolu nad Malajom imali su hinduska država sa Jave, Majaphit i tadašnji Sijam. Godine 1402. otvorena je luka Melaka i uveden je islam.

1511. Maleziju su osvojili Portugalci,[8] nakon čega nastupa era snažnog holandskog utjecaja nakon što su Maleziju zauzeli Holanđani 1641. godine. Taj uticaj je oslabio Britanskim osvajanjem Penanga 1786. i iznajmljivanje ostrva Singapura 1819. Nakon holandskog povlačenja 1824. Penan, Melaka i Singapur ujedinjeni su u Tjesnačka naselja (eng. Strait settlements ), a njima je, iz Indije vladala Velika Britanija. Nakon povezivanja u Države Malajske Federacije 1896. godine, njihova je privreda napredovala uvođenjem gume i zapadnjačke tehnologije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata japanske snage su u decembru 1941. napale sjevernu Malaju brzo napredovale prema Singapuru. Budući da su se britanske, australijske i indijske snage počele povlačiti, za pružanje otpora osnovana je mala gerilska vojska MPAJA koja je obavljala sabatožne operacije iza japanskih linija. Malajska komunistička partija bila je utjecajni dio MPAJA i stoga je nakratko nakon japanskog poraza, neuspješno probala preuzet vlast prije povratka Britanaca. 1948. stovrena je Malajska Federacija. No uskoro je izbila tzv. Malajska kriza. Ogorčena malajskom prevlašču u federaciji, kineska komunistička gerila izvršila je niz napada na vlasnike plantaža i ostale zemljoposjednike, što je od 1950. preraslo u potpuni gerilski rat. Gerilski rat se službeno završio 1960. Sinagpur je 1965. bio prisiljen odcijepiti se od Federacije zbog straha da će pretežito kineska populacija uzdrmati političku prevlast.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Vrhovi od krečnjaka na planini Api, dio Nacionalnog parka Gunung Mulu

Sa površinom od 329.847 km2 Malezija je 67. najveća zemlja na svijetu. Ima kopnenu granicu sa Tajlandom, Indonezijom i Brunejima.[9] Sa Singapurom je povezana uskim nasipom i mostom. Osim toga ima pomorsku granicu sa Vijetnamom[10] i Filipinima.[11]

Kopnena granica je u velikom dijelu definirana geološkim karakteristikama kao što su rijeke Perlis i Golok te kanal Pagalayan, dok su neki dijelovi pomorske granice predmet trenutnog sporenja. Brunej formira gotovo enklavu unutar Malezije tj. države Sarawak koju skoro dijeli na dva dijela. Tanjung Piai, koji se nalazi u južnoj državi Johor, je najjužniji dio kontinentalne Azije. Malajski prolaz, koji leži između Sumatre i Malajskog poluostrva, jedan je od najvažnijih prometnih pravaca u svjetskoj trgovini na koji otpada oko 40 posto svjetske trgovine. Jedina je zemlja sa teritorijom i na azijskom kopnu i Malajskom arhipelagu.[12] Dva dijela teritorije Malezije su odvojeni jedan od drugog Južnokineskim morem i uglavnom su sličnog pejzaža. Malajsko poluostrvo, koje čini oko 40% površine Malezije, se proteže oko 740 km u pravcu sjever-jug, a njegova maksimalne širina je oko 322 km. Podijeljeno je na istočni i zapadni dio planinama Titiwangsa čiji najviši vrh doseže visinu od 2.183 metara. Ove planine su bogate šumom i uglavnom se sastoje od granitnih i drugih magmatskih stijena. Priobalne ravnice dostižu maksimalnu širinu od oko 50 km a iako je obala poluostrva dužine oko 1.931 km luke se nalaze samo na njenim zapadnim obalama. Malezija je jedina suverena država austronezianskog govornog područja sa teritorijom na azijskom kopnu.

Vlada i politika[uredi | uredi izvor]

Perdana Putra, poslovni kompleks premijera Malezije

Malezija je federalna, ustavna, izborna monarhija. Sistem vlasti je usko modeliran po uzoru na Westminsterski sistem, što je nasljedstvo britanske kolonijalne vladavine. Državni vladar se obično naziva kraljem a ovu funkciju trenutno obavlja Yang di-Pertuan Agongom. Kralj se bira na mandat od pet godina između devet nasljednih vladara malezijskih država dok vladari ostale 4 države, koji imaju titulu guvernera, ne učestvuju u izboru. Uloga kralja je uglavnom ceremonijalna od promjene ustava iz 1994. godine a sastoji se od izbora ministara i članova gornjeg doma.[13]

Zakonodavna vlast je podijeljena između federalnih i državnih zakonodavnih tijela. Dvodomni savezni parlament sastoji se od donjeg doma, (Predstavničkog doma) i gornjeg doma tj. Senata.[14] Svih 222 člana Predstavničkog doma se bira na maksimalni mandat od pet godina. Svih 70 senatora su izabrani na mandat od tri godine pri čemu njih 26 su izabrani od strane 13 državnih skupština a preostalih 44 imenuje kralj na preporuku premijera. Parlament slijedi višestranački sistem i vlada se bira kroz većinski izborni sistem. Od svoje nezavisnosti Malezijom upravlja višestranačka koalicija poznata kao Nacionalni front (Barisan Nasional).[15]

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Malezija se administrativno dijeli na trinaest država (Negeri) i tri federalne teritorije (Wilayah Persekutuan). Jedanaest država i dvije federalne teritorije se nalaze na Malajskom poluostrvu dok se preostale dvije države nalaze na ostrvu Borneo a preostala federalna teritorija sastoji se od ostrva koja se nalaze u blizini Bornea.

Svaka država je dalje podijeljena na distrikte koji se zatim dijele na mukime. Distrikti država Sabah i Sarawak su grupisani u divizije.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Malezija je novoindustrijalizovana država sa relativno otvorenom državnoorijentiranom tržišnom ekonomijom.[16][17] Država igra značajnu ulogu u vođenju ekonomske aktivnosti kroz makroekonomske planove. Malezija drži jedan od najboljih ekonomskih rekorda u Aziji, s rastom BDP u prosjeku od 6,5 posto godišnje u periodu od 1957. do 2005. godine.[18]

Malezijska ekonomija je u 2014-2015. godini bila jedna od najkonkurentnijih u Aziji, rangirana je kao 6. u Aziji i 20. u svijetu, konkurentnija od zemalja poput Australije, Francuske i Južne Koreje.[19]

1970-ih godina, ekonomija se pretežno zasnivala na rudarstvu i poljoprivredi. Od 1980-ih jača industrijski sektor uz visok nivo investicija što dovodi do razvoja zemlje. Malezija je izvoznik prirodnih resursa i poljoprivrednih proizvoda kao i nafte.[20] Nekada je bila najveći proizvođač kalaja,[21] gume i palminog ulja na svijetu.

Prerađivačka industrija ima veliki utjecaj na ekonomiju zemlje, iako se ekonomske strukture Malezije sve više udaljava od ovog vida industrije.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Distribucija jezika koji se koriste u Maleziji označeni bojama:
(click image to enlarge)
  Asli
  Područja u kojima se govori više jezika

Prema popisu stanovništva iz 2010. godine u Malezije je živjelo 28.334.135 stanovnika[22] što je čini 42. najmnogoljudnijom državom na svijetu. Stanovništva Malezije se sastoji od mnogih etničkih grupa. Prema ustavnoj definiciji, Malajci su muslimani koji prakticiraju malajski običaje i kulturu. Oni igraju dominantnu političku ulogu u malajskome društvu.[23]

Religija[uredi | uredi izvor]

Malezijski ustav garantuje slobodu vjeroispovijesti dok je islam državna religija. [24] Prema popisu stanovništva i domaćinstava iz 2010. godine, visok je stepen korelacije između etničke i vjerske pripadnosti stanovništva. Oko 61,3% stanovništa su muslimani, 19,8% budisti, 9,2% kršćani, 6,3% hindusi, 1,3% praktikuje konfučijanizam, taoizam i druge tradicionalne kineske religije, 0,7% stanovništva ne praktikuje niti jednu religiju a preostalih 1,4% praktikuje drugu religiju ili nisu odgovorili na pitanje. Od muslimana najviše ih je sunita.[25]

Jezik[uredi | uredi izvor]

Službeni jezik Malezije je malezijski jezik, standardizirani oblik malajskog jezika. Vladina politika za naziv službenog jezika koristi terminologiju Bahasa Malaysia (doslovno "Malezijski jezik")[26], dok se u zakonodavstvu i dalje kao službeni naziv jezika koristi termin Bahasa Melayu (doslovno "malajski jezik").[27]

U prošlosti je engleski jezik de facto bio administrativni jezik dok malajski postaje dominantan nakon 1969. godine.[28]

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također vidjeti[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Malaysian Flag and Crest from www.malaysia.gov.my.
 2. ^ http://web.archive.org/web/20140522234002/http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/census2010/Taburan_Penduduk_dan_Ciri-ciri_Asas_Demografi.pdf
 3. ^ "Human Development Report 2009. Human development index trends: Table G". The United Nations. Pristupljeno 5 October 2009. 
 4. ^ https://books.google.ba/books?id=h_ReLGafAggC&pg=PA95&hl=en#v=onepage&q&f=false
 5. ^ http://www.stuff.co.nz/travel/international/6405497/Getaway-to-romance-in-Malaysia
 6. ^ Fix, Alan G. (June 1995). "Malayan Paleosociology: Implications for Patterns of Genetic Variation among the Orang Asli". American Anthropologist, New Series 97 (2): 313–323. doi:10.1525/aa.1995.97.2.02a00090. JSTOR 681964.
 7. ^ Mühlhäusler, Peter; Tryon, Darrell T; Wurm, Stephen A (1996). Atlas of languages of intercultural communication in the Pacific, Asia and the Americas. Walter de Gruyer & Co. p. 695. ISBN 978-3-11-013417-9.
 8. ^ http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2777.htm
 9. ^ https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/my.html
 10. ^ http://www.ugm.ac.id/en/?q=news/to-reduce-conflicts-indonesia-and-malaysia-should-meet-intensively
 11. ^ https://books.google.ba/books?id=-RT2lGdMZucC&printsec=frontcover&hl=en#v=onepage&q&f=false
 12. ^ https://books.google.ba/books?id=72VwCFtYHCgC&printsec=frontcover&hl=en#v=onepage&q&f=false
 13. ^ http://dfat.gov.au/geo/malaysia/pages/malaysia-country-brief.aspx
 14. ^ http://www.parlimen.gov.my/index.php?modload=sites&action=innerpage&id=5&view=23&uweb=p&lang=en
 15. ^ http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2777.htm
 16. ^ http://www.wtec.org/loyola/em/04_07.htm
 17. ^ http://www.infernalramblings.com/articles/Malaysian_Economy/436/
 18. ^ http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2777.htm
 19. ^ http://reports.weforum.org/global-competitiveness-report-2014-2015/rankings/
 20. ^ http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/2777.htm
 21. ^ http://www1.american.edu/TED/tin.htm
 22. ^ http://web.archive.org/web/20140522234002/http://www.statistics.gov.my/portal/download_Population/files/census2010/Taburan_Penduduk_dan_Ciri-ciri_Asas_Demografi.pdf
 23. ^ http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7121534.stm
 24. ^ http://asia.isp.msu.edu/wbwoa/southeast_asia/malaysia/religion.htm Malezija - religija
 25. ^ https://books.google.ba/books?id=q4TA4hjqjJ0C&hl=en Peletz, Michael G. (2002). Islamic Modern: Religious Courts and Cultural Politics in Malaysia. Princeton University Press. ISBN 0-691-09508-6.
 26. ^ http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=86783
 27. ^ http://www.webcitation.org/679mGikZK
 28. ^ Andaya, Barbara Watson; Andaya, Leonard Y. (1982). A History of Malaysia. MacMillan Press Ltd. pp. 26–28, 61, 151–152, 242–243, 254–256, 274, 278. ISBN 0-333-27672-8.