Kokosova ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kokosova ostrva (Cocos Islands)
Keeling Islands
teritorija Australije
Satelitski snimak (NASA)
Zastava
Simbol
Država  Australija

Teritorija Kokosovih (Keelingovih) ostrva, (engleski: Cocos Islands) i Keelingova ostrva (engleski: Keeling Islands), predstavljaju teritoriju Australije. Sastoje se od dva atola s 27 koralna ostrva. Ostrva se nalaze u Indijskom okeanu, otprilike na pola rastojanja između Australije i Šri Lanke, na 12° 30´00“S, 96° 50´00“E.

Ostrva je godine 1609. otkrio William Keeling, po kome su dobili i ime. Ostali su nenastanjeni sve do početka 19. vijeka kada je nekoliko britanskih porodica na njima osnovalo plantaže i dovelo ropsku radnu snagu iz Indonezije i Afrike. Ostrva je godine 1836. posjetio HMS Beagle s Charlesom Darwinom koji je proučavao atole, njihov nastanak i prirodne vrste. Godine 1857. ostrva su formalno došla pod vlast Britanske imperije.

Godine 1914. napad njemačke krstarice Emden na britansku telegrafsku stanicu na ostrvima je doveo do bitke kod Kokosovih ostrva - jednog od prvih pomorskih okršaja Prvog svjetskog rata. Za vrijeme Drugog svjetskog rata tamo se pobunio cejlonski garnizon.

Nakon rata, godine 1955., ostrva su prepuštena Australiji, koja je ostrvu dala manji stepen autonomije. Na njima danas živi oko 600 stanovnika, od čega su 80 % Malajci i sunitski muslimani, a ostatak Evropljani i kršćani.

Na Zapadnom ostrvu - koji je i glavni grad - postoji asfaltirana poletno-sletna staza te sidrište. Glavna privredna grana je uzgoj kokosa, a odnedavno i turizam. Ostrva imaju vlastiti internet nastavak - .cc.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]