Palau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Republika Palau
Republic Palau
Zastava Palaua Grb Palaua
Zastava Grb
HimnaBelau loba klisiich er a kelulul

Položaj Palaua
Glavni grad Ngerulmud
Službeni jezik engleski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Johnson Toribiong
 -  Predsjednik vlade nema državni vrh pomaže SAD
Nezavisnost 1994 
Površina
 -  Ukupno 1.632 km2 (195)
 -  Vode (%) nema podataka
Stanovništvo
 -  Ukupno 19.907 (217)
 -  Gustoća stanovništva 43/km2 
Valuta Američki dolar
Vremenska zona 10, ljeti 10
Internetska domena .pw
Pozivni broj +680

Republika Palau je arhipelaška država u Pacifiku jugoistočno od Filipina. Jedna je od najmlađih i najmanjih svjetskih država. Palau ima poseban odnos udružene države (eng. associated state) sa SAD-om.

Samostalnost je stekla 1994. godine, nakon što je okončan mandata Starateljskog vijeća Ujedinjenih naroda, kojeg su vršile SAD.

Glavni grad Palaua od 7. oktobra 2006. godine je Ngerulmud, koji je postao sjedište vlade, umjesto dotadašnjeg glavnog grada Korora.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi stanovnici Palaua, bili su vjerovatno s područja današnje Indonezije, a nastanili su ostrva oko 1000-te godine p. n. e. Španski istraživač Ruy López de Villalobos, (između ostalog zaslužan za imenovanje Filipina po španskom kralju Filipu II), otkrio je ova ostrva 1543. godine te ih je priključio Španskom kolonijalnom Carstvu. Pokrštavanje stanovništva ostrva započelo je 1710. godine, a proces pokrštavanja započeo je misionar Padilla. Prvi Evropljani počeli su se trajno nastanjivati na ostrvima tek u 18. vijeku, gdje su počeli trgovati. Španija je kolonizirala ostrva tek krajem 19. vijeka, a 1899. godine prodala ih je Njemačkoj, zajedno s ostatkom Karolinških ostrva.

Japan je zauzeo ostrva tokom Prvog svjetskog rata, a službeno su mu dodijeljeni Versajskim ugovorom 1919. godine. Japanska uprava trajala je sve do 1944. godine. Od 1947. Godine Palau je, zajedno s Karolinškim ostrvima, bio pod starateljstvom UN-a, a starateljstvo su u njegovo ime vršile SAD.

Godine 1979. stanovništvo Palaua je na referendumu odbilo ulazak u sastav Savezne Države Mikronezije, već su 1981. godine izabrali put ka nezavisnosti. Prvi predsjednik bio je Haruo Remeliik, na kojeg je 1985. godine izvršen atentat, dok je drugi predsjednik, Lazarus Salii, izvršio samoubistvo 1988. godine. 1994. godine Palau je postao samostalna i nezavisna država, a iste je godine primljen u članstvo UN-a.Noia 64 apps locale.png Nedovršeni članak Palau koji govori o državama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.