Atol Midway

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Atola Midway

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo se nalazi pod geografskim koordinatama od 28°13' N i 177°22' W., otprilike na 1/3 puta između Honolulua i Tokija i u sredini između Kalifornije i Japana. Sastoji se od prstenatog grebena sa promjerom od oko 6 km. Otprilike 100.000 ptica je nastanjeno na tim ostrvima.

Atol je sjeverno-zapadni dio Hawaiia, ali ne pripada Hawaiiu . Vlada Amerike ulaže napore da dođe do pripajanja Atol Midwaya Hawaiiu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Atol Midway iz zraka

Atol Midway je otkriven 1859, ali već 1867. ga je Amerika pripojila sebi, što znači 30 godina ranije nego Havaje. Amerikancima je služilo kao međustanica za put prema Japanu. Od 1903. vodstvo preuzima američka mornarica, 1940. nastaje na Atolu vojna zračna baza. Već od 1996. prestaje biti intersantan za vojne svrhe i vodstvo preuzima američki MUP.


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]