Ostrva Ashmore i Cartier

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ostrva Ashmore i Cartier predstavljaju dvije grupe malih niskih nenastanjenih tropskih ostrva smještenih u Indijskom okeanu sjeverozapadno od Australije i južno od indonezijskog ostrva Roti na 12°14´S 123°5´E.

Ostrva Ashmore i Cartier

Ostrvlje se sastoji od dva grebena - Ashmore i Ostrva Cartier - te Grebena Hibernia koji postaje ostrvo samo za vrijeme oseke. Svi imaju ukupnu površinu od 5 km2.

Predstavljaju dio australijske Sjeverne Teritorije. Nemaju luka ni pristaništa, nego samo vanjska sidrišta. Postoji jedna automatska meteorološka stanica, ali stalnog stanovništva ni ekonomske aktivnosti nema.

Godine 1983. pretvoreni su u prirodni rezervat.

Posljednjih desetljeća ostrva su postala omiljena meta krijumčara ljudima koji su, koristeći njihovu neredovnu posjećenost od strane australske vlasti, na njima iskrcavali ilegalne imigrante, koji su se, pak, nadali da će ih australske vlasti spasiti i odvesti u imigracijske centre u samoj Australiji. Australija je, kako bi obeshrabrila takvu praksu, isključila Ashmore i Cartier iz svoje migracijske zone.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]