Idi na sadržaj

Mauricijus

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Republika Mauricijus
Republic of Mauritius engleski
République de Maurice francuski
Republik Moris mauricijski kreolski
Zastava Mauricijusa Grb Mauricijusa
Zastava Grb
Himna"Motherland"
Položaj Mauricijusa na karti
Položaj Mauricijusa
Glavni grad Port Louis
Službeni jezik engleski, francuski i mauricijski kreolski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Prithvirajsing Roopun
• Predsjednik vlade
Pravind Jugnauth
Zakonodavstvo
Nezavisnost Od Ujedinjenog Kraljevstva 12. marta 1968
Površina
• Ukupno
1.860 km2 (168.)
• Vode (%)
0,05
Stanovništvo
• Ukupno
1.189.825 (149.)
588/km2 
Valuta Mauricijska rupija (100 centa)
Vremenska zona UTC +4
Pozivni broj 230
Internetska domena .mu

Mauricijus (en. izgovor /məˈrɪʃəs/; Mauricijski kreole: Moris; fr.: Maurice, izgovor: [mɔˈʁis]), službeno Republika Mauricijus je ostrvska država, udaljena od jugoistočne obale afričkog kontinenta, u jugozapadnom dijelu Indijskog okeana, oko 900 kilometara istočno od Madagaskara. U dodatku ostrvu Mauricijus, Republika uključuje ostrva: Cargados Carajos, Rodrigues i Ostrva Agalega. Ostrvo Mauricijus je dio ostrvlja Mascarene, sa francuskim ostrvom Réunion 200 km na jugozapadu, i ostrva Rodrigues 570 km na sjeveroistoku. Površina Mauricijusa je 2040 km2. Glavni grad je Port Louis.

Etimologija

[uredi | uredi izvor]

Prvi historijski dokazi o postojanju ostrva koji je danas poznat kao Mauricijus nalaze se na mapi koju je 1502. godine izradio italijanski kartograf Alberto Cantino.[1][2] Iz ovoga se čini da je Mauricijus nosio ime Dina Arobi, vrlo vjerojatno ime koje su s Portugalcima dijelili mornari s potkontinenta. Godine 1507. portugalski mornari posjetili su to nenaseljeno ostrvo. Ostrvo se na ranim portugalskim kartama pojavljuje s portugalskim imenom Cirne, vjerojatno od imena broda u ekspediciji 1507. godine. Još jedan portugalski pomorac, Dom Pedro Mascarenhas, dao je arhipelagu ime Maskareni.

Godine 1598. nizozemska eskadrila pod admiralom Wybrandom van Warwyckom iskrcala se u Grand Port i nazvala ostrvo Mauricijus, u čast princa Mauricea van Nassaua, Stadtholdera Nizozemske Republike. Kasnije je ostrvo postalo francuska kolonija i preimenovano je u Isle de France. Francuzi su 3. decembra 1810. predali ostrvo Velikoj Britaniji tokom napoleonskih ratova. Pod britanskom vlašću, ime ostrva vratilo se na Mauricijus (/ məˈrɪʃəs /). Mauricijus je također poznat kao Maurice ([mɔˈʁis]) i Île Maurice na francuskom, te Moris ([moʁis]) na mauricijskom kreolskom dijalektu.[3]

Historija

[uredi | uredi izvor]

Ostrvo su otkrili Portugalci 1505. godine. Prvi kolonizatori su bili Holanđani koji su naselili ostrvo 1638. godine, dajući mu ime po princu Morisu od Nasaua. Francuzi su vladali ostrvom tokom osamnaestog vijeka, a ostrvu su dali ime Ile de France. Britanci su preuzeli ostrvo 1810, i vratili mu ime Mauricijus.

Mauricijus je nezavisnost dobio 1968, kada je država postala republika. Mauricijus je demokratska zemlja, i jedna je od najrazvijenijih zemalja Afrike.

Na čelu države se nalazi predsjednik, koga bira parlament (National Assembly) na period od pet godina. Parlament ima 62 poslanika koji se biraju na izborima, dok se 4 do 8 poslanika biraju iz reda nacionalnih manjina. Vladom upravlja premijer i Vijeće ministara.

Političke podjele

[uredi | uredi izvor]

Geografija

[uredi | uredi izvor]

Mauricijus je zajedno sa Réunionom i Rodriguesom dio Maskarenskih otoka. Ovaj arhipelag je stvoren nizom vulkanskih erupcija. Mauricius je nastao prije oko 8 do 10 miliona godina. Na tom području više nema vulkanskih aktivnosti.

Najviši vrh Mauriciusa je Piton de la Riviere Noire i visok je 828 m.

Klima na otoku je tropska, zime su tople i suhe, a ljeta vlažna i vrela. Ljeti cikloni često pogađaju otok.

Glavni i najveći grad je Port Louis, koji se nalazi na sjeverozapadu. Drugi veći gradovi su Curepipe, Vacoas, Phoenix, Quatre Bornes, Rose-Hill i Beau-Bassin.

Privreda

[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo

[uredi | uredi izvor]

Kultura

[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Toorawa, S. The medieval Waqwaq islands and the Mascarenes. Port Louis, Mauritius: Hassam Toorawa Trust.
  2. ^ Portuguese, anonymous (1502), English: The Cantino planisphere, completed by an unknown Portuguese cartographer in 1502, is one of the most precious cartographic documents of all times. It depicts the world, as it became known to the Europeans after the great exploration voyages at the end of the fifteenth and beginning of the sixteenth century to the Americas, Africa and India. It is now kept in the Biblioteca Universitaria Estense, Modena, ItalyDeutsch: Die Cantino-Planisphäre zeigt die den Europäern zu Beginn des 16. Jh. bekannte Welt. Sie wird heute in der Biblioteca Universitaria Estense in Modena, Italien aufbewahrt., pristupljeno 26. 6. 2021
  3. ^ "Prime Minister's Office – Cabinet Decisions taken on 24 MAY 2019". pmo.govmu.org.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]