Melilla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Melilla
Melilla
Flag of Melilla.svg Coat of Arms of Melilla.svg
Zastava Grb
Locator map of Melilla.png
Geografski položaj Melille u Španiji
Glavni grad Melilla
Površina

- ukupno

19. po veličini

- 13,4 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

19. po veličini

- 66.871 (2006)
- 4.990/km²

Politički status autonomni grad
Statut usvojen 14. mart 1995.
ISO 3166-2 ES-ML
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
1
2
Predsjednik Juan José Imbroda
Službena web-stranica

Melilla je španska enklava, smještena na obali Sredozemnog more na sjeveru Afrike, okružena Marokom. Tradicionalno smatrana dijelom Andaluzije, zbog historijskih razloga, bila je sastavni dio provincije Malage sve do 14. marta 1995. godine, kada je usvojia Statut autonomije, te kao i Ceuta, postala autonomni grad.

Politički status[uredi | uredi izvor]

Od 1982. godine, Maroko postavlja zahtjev nad Melillom, zajedno sa Ceutom i nekoliko španskih otoka ispred afričke obale (španski Plazas de soberanía) i Kanarskih otoka, povlačeći paralelu sa španskim zahtjevom nad Gibraltarom. Španska Vlada odbacuje takve usporedbe (kao i stanovnici tih gradova), dajući argumente da su Ceuta i Melilla sastavni dijelovi španske države, dok je Gibraltar prekomorski teritorij koji se ne smatra dijelom Ujedinjenog Kraljevstva. Također valja spomenuti da je historija Melille praktički identična sa poviješću gradova u južnoj Španiji, prolazeći kroz feničke, punske, bizantinske, vandalske, vizigotske, muslimanske, te katoličke ruke. Bila je oslobođena samo pet godina poslije Granade i nalazi se u španskim rukama praktički od kad Španija postoji.

Melilla i Ceuta su jedina dva teritorija Evropske unije na afričkom kopnu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]