Kantabrija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kantabrija

Cantabria
Geografski položaj Kantabrije u Španiji
Geografski položaj Kantabrije u Španiji
Država Španija
Glavni gradSantander
Vlada
 • PredsjednikMiguel Ángel Revilla Roiz
Površina
 • Ukupno5.321 km2
Mjesto po površini15.
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno572.503
 • Rang16.
 • Gustoća107,5 /km2
ISO 3166 kodS
Statut usvojen11. januar 1982.
Broj predstavnika u kongresu5
Broj predstavnika u senatu5
Veb-sajtwww.gobcantabria.es

Kantabrija (španski Cantabria) je španska autonomna zajednica, koja obuhvća područje istoimene provincije (tzv. jednoprovincijalna autonomna zajednica). Smještena je na krajnjem sjeveru Španije i graniči na istoku s Baskijom (provincija Vizcaya), na jugu s Katiljom i Leónom (provincije León, Palencia i Burgos), na zapadu s Asturijom dok na sjeveru izlazi na obale Atlantskog okeana (leži na obali Biskajskog zaliva). Grad Santander je glavni grad ove autonomne zajednice.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kantabrija je regija koju obilježava planinski reljef te blizina mora. Rijeke su kratke i brze zahvaljujući planinskom reljefu. Površina ove regije iznos 5.321 km2.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema popisu iz 2003. godine Kantabrija ima 549.690 stanovnika, što ukupno predstavlja 1,29% ukupnog stanovništa Španije. Gustoća naseljenosti iznosi 103,31 stan./km2. Očekivana životna dob je 75 godina za muškarce i 83 godine života za žene.

Glavnina stanovništva naseljena je u priobalnoj zoni, posebno u glavnom gradu Santanderu, koji broji 183.955 stanovnika (2005).

Uprava[uredi | uredi izvor]

Statut autonomije Kantabrije usvojen je 11. januara 1982. godine.

Parlament Kantabrije je predstavničko i najviše tijelo autonomije i stanovnika Kantabrije. Trenutno se sastoji od 39 zastupnika izabranih na temelju općeg i jednakog prava glasa na slobodnim izborima tajnim glasovanjem. Glavne funkcije Parlamenta su: vršenje zakonodavne vlasti, donošenje prorčuna, nadzirati Vladu te druge funkcije koje mu dodjeljuje španski Ustav, Statut, zakoni i drugi propisi.

Predsjednik autonomne zajednice predstavlja autonomnu zajednicu, brine se za normano funkcioniranje vlast u zajednici, te usmjerava i koordinira rad tijela zajednice. Predsjednika bira Parlament iz redova svojih članova, na temelju prethodnog dogovora političkih stranaka zastupljenih u njemu, a formalno ga imenuje španski kralj.

Vlada Kantabrije vrši izvršnu vlast u Kantabriji. Vladu čine predsjednike autonomije, potpredsjednik i vijećnici koje imenuje predsjednik.

Trenutno dužnost predsjednika autonomije vrši Miguel Ángel Revilla.

Službeni jezik autonomnoj zajednici je španski jezik. Zajednica ima svoju zastavu, grb i himnu.

Kantabrija se dijeli na 102 općine, te u novije vrijeme i na okruge.

Kultura i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Od prirodnih spomenika treba spomenuti pećine Altamira, El Soplao, Valle, Pendo, Pasiega, las Monedas, park prirode Cabárceno, ekopark Trasmiera.

Kantabrija je bogata i arhitektonskim spomenicima. Neki od poznatijih muzeja su: Kantabrijski Pomorski Muzej, Etnografski muzej Kantabrije, Muzej umjetnosti, Prahistorijski muzej, Muzej prirode u Carrejou, i drugi.

U Kantabriji postoje tri univerziteta: Univerzitet Kantabrije, Međunarodni univerzitet Menéndez Pelayo i Nacionalni univerzitet za učenje na daljinu.