Kantabrija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kantabrija
Cantabria
Flag of Cantabria.svg Escudo Cantabria.svg
Zastava Grb
Locator map of Cantabria.png
Geografski položaj Kantabrije u Španiji
Glavni grad Santander
Površina

- ukupno

15. po veličini

- 5.321 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

16. po veličini

- 572.503 (2006)
- 107,5/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 11. januar 1982.
ISO 3166-2 S
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
5
5
Predsjednik Miguel Ángel Revilla Roiz
Službena web-stranica

Kantabrija (španski Cantabria) je španska autonomna zajednica, koja obuhvća područje istoimene provincije (tzv. jednoprovincijalna autonomna zajednica). Smještena je na krajnjem sjeveru Španije i graniči na istoku s Baskijom (provincija Vizcaya), na jugu s Katiljom i Leónom (provincije León, Palencia i Burgos), na zapadu s Asturijom dok na sjeveru izlazi na obale Atlantskog okeana (leži na obali Biskajskog zaliva). Grad Santander je glavni grad ove autonomne zajednice.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Kantabrija je regija koju obilježava planinski reljef te blizina mora. Rijeke su kratke i brze zahvaljujući planinskom reljefu. Površina ove regije iznos 5.321 km2.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema popisu iz 2003. godine Kantabrija ima 549.690 stanovnika, što ukupno predstavlja 1,29% ukupnog stanovništa Španije. Gustoća naseljenosti iznosi 103,31 stan./km2. Očekivana životna dob je 75 godina za muškarce i 83 godine života za žene.

Glavnina stanovništva naseljena je u priobalnoj zoni, posebno u glavnom gradu Santanderu, koji broji 183.955 stanovnika (2005).

Uprava[uredi | uredi izvor]

Statut autonomije Kantabrije usvojen je 11. januara 1982. godine.

Parlament Kantabrije je predstavničko i najviše tijelo autonomije i stanovnika Kantabrije. Trenutno se sastoji od 39 zastupnika izabranih na temelju općeg i jednakog prava glasa na slobodnim izborima tajnim glasovanjem. Glavne funkcije Parlamenta su: vršenje zakonodavne vlasti, donošenje prorčuna, nadzirati Vladu te druge funkcije koje mu dodjeljuje španski Ustav, Statut, zakoni i drugi propisi.

Predsjednik autonomne zajednice predstavlja autonomnu zajednicu, brine se za normano funkcioniranje vlast u zajednici, te usmjerava i koordinira rad tijela zajednice. Predsjednika bira Parlament iz redova svojih članova, na temelju prethodnog dogovora političkih stranaka zastupljenih u njemu, a formalno ga imenuje španski kralj.

Vlada Kantabrije vrši izvršnu vlast u Kantabriji. Vladu čine predsjednike autonomije, potpredsjednik i vijećnici koje imenuje predsjednik.

Trenutno dužnost predsjednika autonomije vrši Miguel Ángel Revilla.

Službeni jezik autonomnoj zajednici je španski jezik. Zajednica ima svoju zastavu, grb i himnu.

Kantabrija se dijeli na 102 općine, te u novije vrijeme i na okruge.

Kultura i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Od prirodnih spomenika treba spomenuti pećine Altamira, El Soplao, Valle, Pendo, Pasiega, las Monedas, park prirode Cabárceno, ekopark Trasmiera.

Kantabrija je bogata i arhitektonskim spomenicima. Neki od poznatijih muzeja su: Kantabrijski Pomorski Muzej, Etnografski muzej Kantabrije, Muzej umjetnosti, Prahistorijski muzej, Muzej prirode u Carrejou, i drugi.

U Kantabriji postoje tri univerziteta: Univerzitet Kantabrije, Međunarodni univerzitet Menéndez Pelayo i Nacionalni univerzitet za učenje na daljinu.