Idi na sadržaj

Baskija (autonomna zajednica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ovo je članak o španskoj autonomnoj zajednici Baskiji. Za širi pojam ovog termina pogledajte članak Baskija. Za francuski dio Baskije pogledajte članak Sjeverna Baskija.
Baskija
País Vasco
Euskadi
Geografski položaj Baskije u Španiji
Geografski položaj Baskije u Španiji
Država Španija
Glavni gradVitoria
Vlada
 • PredsjednikJuan José Ibarretxe
Površina
 • Ukupno7.234 km2
Mjesto po površini14.
Stanovništvo (2012)
 • Ukupno2.193.093
 • Rang7.
 • Gustoća301,99 /km2
ISO 3166 kodPV
Statut usvojen22. decembar 1979.
Broj predstavnika u kongresu19
Broj predstavnika u senatu15
Veb-sajtwww.euskadi.net

Baskija ili Euskadi (špan. País Vasco ili Euskadi, na baskijskom: Euskal Autonomia Erkidegoa) je španska autonomna zajednica. Dio je veće teritorije kojeg nazivamo također Baskija, u kojem prebivaju Baski.

Smještena je na krajnjem sjeveru Španije, na obali Atlantskog okeana i graniči s Francuskom, na jugu s La Riojom i Kastiljom i Leónom, na zapadu sa Kantabrijom i na istoku s Navarom.

Baskija je danas priznata u svom Statutu kao nacija. Ona uključuje i historijska područja Álava (eu. Araba), Guipúzcoa (eu. Gipuzkoa) i Vizcaya (eu. Bizkaia), koja se poklapaju s područjima današnjih provincija, koje nose isto ime.

Baskija ima ukupnu površinu od 7.234 km2 te 2.193.093 stanovnika, sa prosječnom gustoćom naseljenosti od 301,99 stan./km2 (stanje 2012.). Glavni grad je Vitoria, u provinciji Álava, gdje je sjedište baskijskog Parlamenta i Vlade.

Baskija je dvojezična. Govori se španskim jezikom, ali oko 45% stanovnika govori još i baskijskim (euskara), koji za razliku od ostalih iberskih jezika ne potiče o latinskog, i jedan je od najstarijih jezika u Evropi. Oba jezika su službena u Baskiji.