Baskija (autonomna zajednica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovo je članak o španskoj autonomnoj zajednici Baskiji. Za širi pojam ovog termina pogledajte članak Baskija. Za francuski dio Baskije pogledajte članak Sjeverna Baskija.
Baskija
País Vasco
Euskadi

Flag of the Basque Country.svg Escudo de Euskadi.svg
Zastava Grb
Locator map of Basque Country.png
Geografski položaj Baskije u Španiji
Glavni grad Vitoria
Površina

- ukupno

14. po veličini

- 7.234 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

7. po veličini

- 2.193.093 (2012.)
- 301,99/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 22. decembar 1979.
ISO 3166-2 PV
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
19
15
Predsjednik Juan José Ibarretxe
Službena web-stranica

Baskija ili Euskadi (špan. País Vasco ili Euskadi, na baskijskom: Euskal Autonomia Erkidegoa) je španska autonomna zajednica. Dio je veće teritorije kojeg nazivamo također Baskija, u kojem prebivaju Baski.

Smještena je na krajnjem sjeveru Španije, na obali Atlantskog okeana i graniči s Francuskom, na jugu s La Riojom i Kastiljom i Leónom, na zapadu sa Kantabrijom i na istoku s Navarom.

Baskija je danas priznata u svom Statutu kao nacija. Ona uključuje i historijska područja Álava (eu. Araba), Guipúzcoa (eu. Gipuzkoa) i Vizcaya (eu. Bizkaia), koja se poklapaju s područjima današnjih provincija, koje nose isto ime.

Baskija ima ukupnu površinu od 7.234 km2 te 2.193.093 stanovnika, sa prosječnom gustoćom naseljenosti od 301,99 stan./km2 (stanje 2012.). Glavni grad je Vitoria, u provinciji Álava, gdje je sjedište baskijskog Parlamenta i Vlade.

Baskija je dvojezična. Govori se španskim jezikom, ali oko 45% stanovnika govori još i baskijskim (euskara), koji za razliku od ostalih iberskih jezika ne potiče o latinskog, i jedan je od najstarijih jezika u Evropi. Oba jezika su službena u Baskiji.