Baskija (autonomna zajednica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ovo je članak o španskoj autonomnoj zajednici Baskiji. Za širi pojam ovog termina pogledajte članak Baskija. Za francuski dio Baskije pogledajte članak Sjeverna Baskija.
Baskija
País Vasco
Euskadi
Autonomna zajednica
Zastava Baskija
Zastava
Službeni grb Baskija
Grb
Geografski položaj Baskije u Španiji
Geografski položaj Baskije u Španiji
Država Španija
Glavni gradVitoria
Vlada
 • PredsjednikJuan José Ibarretxe
Površina
 • Ukupno7.234 km2
Mjesto po površini14.
Stanovništvo (2012)
 • Ukupno2.193.093
 • Rang7.
 • Gustoća301,99 /km2
ISO 3166 kodPV
Statut usvojen22. decembar 1979.
Broj predstavnika u kongresu19
Broj predstavnika u senatu15
Veb-sajtwww.euskadi.net

Baskija ili Euskadi (špan. País Vasco ili Euskadi, na baskijskom: Euskal Autonomia Erkidegoa) je španska autonomna zajednica. Dio je veće teritorije kojeg nazivamo također Baskija, u kojem prebivaju Baski.

Smještena je na krajnjem sjeveru Španije, na obali Atlantskog okeana i graniči s Francuskom, na jugu s La Riojom i Kastiljom i Leónom, na zapadu sa Kantabrijom i na istoku s Navarom.

Baskija je danas priznata u svom Statutu kao nacija. Ona uključuje i historijska područja Álava (eu. Araba), Guipúzcoa (eu. Gipuzkoa) i Vizcaya (eu. Bizkaia), koja se poklapaju s područjima današnjih provincija, koje nose isto ime.

Baskija ima ukupnu površinu od 7.234 km2 te 2.193.093 stanovnika, sa prosječnom gustoćom naseljenosti od 301,99 stan./km2 (stanje 2012.). Glavni grad je Vitoria, u provinciji Álava, gdje je sjedište baskijskog Parlamenta i Vlade.

Baskija je dvojezična. Govori se španskim jezikom, ali oko 45% stanovnika govori još i baskijskim (euskara), koji za razliku od ostalih iberskih jezika ne potiče o latinskog, i jedan je od najstarijih jezika u Evropi. Oba jezika su službena u Baskiji.