Regija Murcia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regija Murcia

Región de Murcia
Geografski položaj Regije Murcije u Španiji
Geografski položaj Regije Murcije u Španiji
Država Španija
Glavni gradMurcia
Vlada
 • PredsjednikRamón Luis Valcárcel Siso
Površina
 • Ukupno11.313 km2
Mjesto po površini9.
Stanovništvo (2006)
 • Ukupno1.370.306
 • Rang10.
 • Gustoća121,12 /km2
ISO 3166 kodMU
Statut usvojen9. juni 1982.
Broj predstavnika u kongresu9
Broj predstavnika u senatu6
Veb-sajtwww.carm.es

Regija Murcia (špan. Región de Murcia) je španska autonomna zajednica, smještena na jugoistoku Pirenejskog poluotoka, između Andaluzije i Valensijske Zajednice, te između Sredozemnog mora i Kastilje-La Manche. Glavni grad ove autonomne zajednice je Murcia, gdje je i sjedište regionalnih tijela, osim Regionalne skupštine (špan. Asamblea Regional), kojoj je sjedište i Cartageni.

Trećina stanovništva Regije Murcia živi u njenom glavnom gradu. Regija je jedan od evropskih najvećih proizvođača voća, povrća i cvijeća. Također, regija je poznata po vinogradima, koji su smješteni u blizini Bullas, Yecla i Jumilla.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Regija je smještena na krajnjem istoku Betijskih kordiljera, koji se dijele na Peribetijske, Subbetijske i Penibetijske kordiljere.

Otpriike 27% teritorije ove autonomne zajednice je planinski, 38% su zavale unutar planinskih područja, dok je ostatak od 35% ravničarski i brežuljkast.

Klima regije Murcia je mediteranska, koju karakteriziraju suhe zime (11ºC je prosječna temperatura u decembru i januaru) i vruća ljeta (sa prosječnim temperaturama i do 40ºC). Prosječna godišnja temperatura je 18ºC.

Sa prosječnim padavinama između 300 i 350 mm godišnje, Regija Murcia ima tokom godine između 120 i 150 dana tokom kojih je nebo potpuno vedro. April i oktobar su mjeseci sa najviše padavina.

S obzirom na udaljenost od mora te karakteristikama reljefa, javljaju se temperaturne razlike iz među obalnih područja i unutrašnjosti, prije svega u zimskim mjesecima. Dok se temperature na obali rijetko spuštaju ispod 10ºC, u okruzima u unutrašnjosti ne prelaze 6ºC, što se odražava i na količinu padalina.

Grad Murcia drži rekord po najvišoj izmjerenoj temperaturi u Španiji tokom 20. vijeka. 4. jula 1994. godine izmjereno je 47,2ºC.

Riječna mreža sastoji se od rijeke Rio Segura te njenih pritoka:

  • Río Mundo
  • Río Alhárabe i njena pritoka Benamor
  • Río Mula
  • Río Guadalentín.

U regiji se također nalazi i najveće priodno jezero u Španiji - Mar Menor (Malo more). To je jezero sa slanom vodom smješteno tik uz more. Proglašeno je posebnim zaštićenim područjem od interesa za Mediteran (UN).