Regija Murcia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Regija Murcia
Región de Murcia
Flag of the Region of Murcia.svg Escudo-ca-murcia.svg
Zastava Grb
Map of Murcia.svg
Geografski položaj Regije Murcije u Španiji
Glavni grad Murcia
Površina

- ukupno

9. po veličini

- 11.313 km²

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

10. po veličini

- 1.370.306 (2006.)
- 121,12/km²

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 9. juni 1982.
ISO 3166-2 MU
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
9
6
Predsjednik Ramón Luis Valcárcel Siso
Službena web-stranica

Regija Murcia (špan. Región de Murcia) je španska autonomna zajednica, smještena na jugoistoku Pirenejskog poluotoka, između Andaluzije i Valensijske Zajednice, te između Sredozemnog mora i Kastilje-La Manche. Glavni grad ove autonomne zajednice je Murcia, gdje je i sjedište regionalnih tijela, osim Regionalne skupštine (špan. Asamblea Regional), kojoj je sjedište i Cartageni.

Trećina stanovništva Regije Murcia živi u njenom glavnom gradu. Regija je jedan od evropskih najvećih proizvođača voća, povrća i cvijeća. Također, regija je poznata po vinogradima, koji su smješteni u blizini Bullas, Yecla i Jumilla.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Regija je smještena na krajnjem istoku Betijskih kordiljera, koji se dijele na Peribetijske, Subbetijske i Penibetijske kordiljere.

Otpriike 27% teritorije ove autonomne zajednice je planinski, 38% su zavale unutar planinskih područja, dok je ostatak od 35% ravničarski i brežuljkast.

Klima regije Murcia je mediteranska, koju karakteriziraju suhe zime (11ºC je prosječna temperatura u decembru i januaru) i vruća ljeta (sa prosječnim temperaturama i do 40ºC). Prosječna godišnja temperatura je 18ºC.

Sa prosječnim padavinama između 300 i 350 mm godišnje, Regija Murcia ima tokom godine između 120 i 150 dana tokom kojih je nebo potpuno vedro. April i oktobar su mjeseci sa najviše padavina.

S obzirom na udaljenost od mora te karakteristikama reljefa, javljaju se temperaturne razlike iz među obalnih područja i unutrašnjosti, prije svega u zimskim mjesecima. Dok se temperature na obali rijetko spuštaju ispod 10ºC, u okruzima u unutrašnjosti ne prelaze 6ºC, što se odražava i na količinu padalina.

Grad Murcia drži rekord po najvišoj izmjerenoj temperaturi u Španiji tokom 20. vijeka. 4. jula 1994. godine izmjereno je 47,2ºC.

Riječna mreža sastoji se od rijeke Rio Segura te njenih pritoka:

  • Río Mundo
  • Río Alhárabe i njena pritoka Benamor
  • Río Mula
  • Río Guadalentín.

U regiji se također nalazi i najveće priodno jezero u Španiji - Mar Menor (Malo more). To je jezero sa slanom vodom smješteno tik uz more. Proglašeno je posebnim zaštićenim područjem od interesa za Mediteran (UN).