Sveti Bartolomej

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Sveti Bartol (čvor).
Karta Svetog Bartolomeja

Sveti Bartolomej (fr. Saint-Barthélemy) je ostrvo u malim Antilima. Ostrvo je pod suverenitetom Francuske i pripada Francuskim prekomorskim teritorijama. Od februara 2007, ostrvo ima status samostalnog prekomorskog kolektiviteta (collectivité d'outre-mer), do tada je bilo u sklopu ostrva Gvadalupe. Ostrvo je odaljeno oko 250 km od Portorika.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sveti Bartolomej je prvobitno bio teritorije Francuske 1684, da bi ga francuzi prodali Švedskoj 1784, nakon čega je opet kupljen od strane Francuske 1878. Švedski period je ostavio dosta traga na ostrvu u menima mnogih ulica i naselja, kao i na grbu ostrva

Geografija[uredi | uredi izvor]

Gustavia, glavni grad, je dobio ime po švedskom kralju Gustavu III, a najstarije naselje na ostrvu je selo L'Orient. Sveti Bartolomej ima površinu od 21 km2 i 8,450 stanovnika (popis 2007). Gustina naseljenosti je 402 stanovnika po km2. Gotovo svo stanovništvo je porijeklom iz Normandije i Bretanje.

Ekonomija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo je dio Evropske unije. Zvanična valuta je euro. Glavna privredna aktivnost je luksuzni turizam.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]