Sveti Martin (ostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Topografska mapa ostrva Saint Martin

Saint Martin (francuski: Saint-Martin; holandski: Sint Maarten) je ostrvo u sjeveroistočnim Karibima, otprilike 300 km istočno od Portorika. Ostrvo površine 87 km2 je podijeljeno u odnosu otprilike 60/40 između Francuske (pripada joj 53km2) i Holandskih Antila (34 km2); to je najmanje naseljeno ostrvo, podijeljeno između dvije države, a podjela datira još od 1648. godine. Južni, holandski dio, obuhvata Eilandgebied Sint Maarten (ostrvska teritorija St. Maarten-a) i dio je Holandskih Antila. Sjeverni, francuski dio obuhvata Collectivité de Saint-Martin (Kolektivitet St. Martin) i on je prekomorski kolektivitet Francuske. Na dan 1. januar, 2007. stanovništo cijelog ostrva je brojalo 74,852 osoba, a od toga je 38.927 njih živjelo na holandskoj strani, i 35.925 na francuskoj strani.

Ukupno, ove dvije teritorije su poznate kao "St-Martin / St Maarten". Nekada se ovo naziva SXM, što je inače IATA identifkator za međunarodni aerodrom Princess Juliana.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]