Ostrvo Clipperton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija ostrva

Ostrvo Clipperton (fra. Île de Clipperton), izvornog naziva Île de la Passion (Ostrvo strasti), jeste francuski atol u Tihom okeanu, 1280 km zapadno od obale Meksika. Ostrvo je od 1936. bilo pod upravom Établissements français d'Océanie, a od 18. marta 1986. njime se upravlja iz Francuske Polinezije. Zbog velikog pomorskog značaja ostrva, on je pod upravom premijera, kojeg predstavlja Visoki izaslanik iz Francuske Polinezije. On odlučuje o pristupanju ostrvu i davanju prava za vađenje ruda. Ovaj francuski posjed službeno nije dio TOM-a.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo su 2. aprila 1711. otkrili Francuzi Martin de Chassiron i Michel du Bocage, zapovjednici fregata La Découverte i La Princesse. Ostrvo su nazvali "Île de la Passion". Ime Clipperton dolazi od imena engleskog pirata i prirodnjaka Johna Clippertona, za koga se vjeruje da je 1704. prošao kraj ostrva ili se čak tamo iskrcao. Iako ne postoji nikakav dokaz o tome, sačuvano je ime Clipperton, a jedan od razloga mogla bi biti i legenda o blagu.