Atol Johnston

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta Johnston-Atola

Atol Johnston je atol u Tihom okeanu, 1.150 km jugozapadno od Havaja. Grupa ostrva sa površinom od 2,8 km2 politički pripada SAD-u. Glavno ostrvo Johnstonovo ostrvo je imao 317 stanovnika do 2004. godine. Na ostrvu ima puno guane. Američko vojno zrakoplovstvo preuzelo je vodstvo tih ostrva.

Grupa ostrva se sastoji od koljanog grebena. Glavna ostrva su Johnston Island (Johnstonovo ostrvo) i Sand Island (pjesčano ostrvo) koje su jako obrađene od strane američke vojske. Uz to postoje još dva umjetna ostrva koji su Akau (na sjeveru) i Hikina (na istoku).

SAD koristi ta ostrva za testiranje atomskog oružja. Nakon eksplozije jedne rakete u 1962. godini je jako zaražen plutonijom . Od 1972. do 2000. bilo je redovnih testiranja sa atomskim oružjem. Nakon toga su se koristila ostrva kao skladište nuklearnog otpada. Također se uništavalo hemijsko i biološko oružje kao što su Sarin i Agent Orange. Tokom 2000. godine su počeli sređivati i čistiti ta ostrva.

Jedini stanovnici su pripadnici američke vojske kao i njihovi civilni saradnici koji održavaju to vojno postrojenje.

SAD su ostrva proglasila zaštićenom zonom prirode jer se na njima množe ptice i kornjače. Do 2004. godine je planirano da se američka vojska povuče sa ostrva.

Godine 2005. Atol je ponuđen za prodaju od strane General Services Administration. [1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]