Ostrvske teritorije Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ostrvska teritorija SAD

Ostrvska teritorija SAD (engl. Insular US areas) je teritorija SAD koja ne pripada ni jednoj od 50 saveznih država SAD, niti je dio Distrikta Kolumbija.[1]

Ostrvska teritorija je generički termin koji koristi State Department za bilo koji komonvelt, ili slobodno prisajedinjenu državu, posesiju ili teritoriju pod kontrolom vlade SAD. U drugom smislu, ostrvska područja SAD su ostrvske teritorije koje mogu biti dependencije, protektorati ili zavisne teritorije, za koje nije neophodno da budu pod direktnom jurisdikcijom SAD, ali ovaj termin isključuje oblasti koje su jasno definisane kao dijelovi kojima vlada druga država.

Stanovnici ostrvskih teritorija se smatraju građanima SAD, iako ne plaćaju federalni porez, ne učestvuju u predsjedničkim izborima SAD, nemaju predstavnike u Kongresu. Ipak, mogu da se slobodno kreću po cijeloj teritoriji SAD, bez imigracionih restrikcija, a roba koja se proizvodi na ostrvskim teritorijama SAD, nosi etiketu Proizvedeno u SAD (engl. Made in USA).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Ostrva koja se smatraju ostrvskim teritorijama SAD:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "http://www.doi.gov". Arhivirano s originala, 25. 9. 2012. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)