Eritreja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Država Eritreja
دولة إرتريا
(Dawlât Iritriyā)
ሃገረ ኤርትራ
(Hagärä Ertra)
State of Eritrea
Zastava Eritreje Grb Eritreje
Zastava Grb
Himna"Ertra, Ertra, Ertra"

Položaj Eritreje
Službeni jezik tigrigna, arapski i engleski
Državno uređenje  
 -  Predsjednik Isaias Afewerki
 -  Predsjednik vlade Isaias Afewerki
Nezavisnost Od Etiopije 24. maja 1993
Površina
 -  Ukupno 121.320 km2 (97.)
 -  Vode (%) 0
Stanovništvo
 -  Ukupno 4.561.599 (115.)
 -  Gustoća stanovništva 38/km2 
Valuta Nakfa (100 centa)
Vremenska zona UTC +3
Internetska domena .er
Pozivni broj 291

Eritreja (Ge'ez: ኤርትራ ʾErtrā, Arapski: إرتريا Iritriya), službeni naziv Država Eritreja, je država na Rogu Afrike. Graniči sa Sudanom na zapadu, Etiopijom na jugu, i Djiboutijem na jugoistoku. Istok i sjeveroistok zemlje izlaze dugom obalom na Crveno more, odmah preko puta sa Saudijskom Arabijom i Jemenom. Arhipelag Dahlak i nekoliko ostrva Hanish su dio Eritreje.

Historija[uredi | uredi izvor]

Od 1890 bila je italijanska kolonija. Italijani su protjerani 1941. godine da bi zatim postala engleska kolonija. Nakon toga postala je dio Etiopije. Tek nakon dugotrajne borbe, nezavisnost joj je priznata 1993. godine.

Vlada[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Eritreja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Afrike. Izlazi na Crveno more. Graniči sa Sudanom, Etiopijom,Džibutijem, Jemenom, Saudijskom Arabijom. Površina je 121 145 km2 a ima oko 4,2 miliona stanovnika. Glavni grad je Asmara a ostali su Akordag, Asab, Masaufh. Najviši vrhovi idu i preko 2500 metara. U južnom dijelu su pobrđa, te nizije, a na sjeveru su veće planine.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Nepismeno je oko 75% stanovništva. Velike ožiljke u ekonomiji ostavio je rat. Najveći postotak stanovništva su domaći poljoprivrednici. Poljoprivredne kullture koje se proizvode su: duhan, pamuk, kakao, a također je zastupljeno i stočarstvo ekstenzivnog tipa. Industrija: država poispješuje strane ulagače, mada je industrija slabo razvijena. Tu je jedino prehrambena, kožna i tekstilna industrija. Država pospješuje industriju granita, te mramora za izvoz.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo Eritreje je uglavnom semitskog porijekla.Oko 50% sačinjavaju Tigreanci koji su pretežno kršćani,preko polovine su muslimani raznih grupa Tigri 35%, Afar 5%, Saho 3%, Bileni 3% i drugi. U gradovima živi 20% stanovništva najveći je glavni grad Asmara sa 450 000 stanovnika. Ostala veća gradska naselja su Asab i Masava.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]