Asmara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Asmara
Grad
Mozaik grada
Grb
Država  Eritreja
Regija Centar
Nadmorska visina 2,325 m
Površina 45 km2
Stanovništvo 963,000 (2020)
 - Metro 1,258,001
Vremenska zona UTC+3

Asmara je glavni grad Eritreje.[1][2]

Asmara je po legendi osnovana u 13. vijeku, tad su tu živjela četiri klana plemena Gheza; Gheza Gurtom, Gheza Shelele, Gheza Serenser i Gheza Asmae. Na poticaj svojih žena, muškarci su konačno ujedinili svoja četiri klana i uspjeli porazili pljačkaše koji su terorizirali taj kraj. Nakon pobjede, naselje je dobilo ime Arbaete Asmara, što je na Tigrinja jeziku doslovno značilo - četvoro ujedinjenih. Vremenom je Arbaete otpao i ostalo je samo Asmara, iako u gradu još uvijek postoji zona, koja se zove Arbaete Asmara. Po jednoj drugoj legendi, tu je Kraljica od Sabe rodila svog sina Menelika I.

Sve do kraja 19. vijeka Asmara je bila samo jedno od tigranjskih sela, njen procvat počeo je nakon Prvog italijansko-abesinskog rata (1895. -1896.) kad je Asmara postala glavni grad talijanske kolonije Eritreje, odlukom guvernera Martinija 1897, koji je radije odabrao nju zbog povoljnije klime, nego luku Masava na crvenomorskoj obali. Zbog tog i danas grad ima brojne tragove italijanske prisutnosti: od urbanizma i gradske infrastrukture, arhitekture i nekih kulinarskih običaja. U gradu i danas ima brojnih italijanskih lokala koji nose svoja stara talijanska imena; Bar Vittoria, Pasticceria moderna, Casa del formaggio, Ferramenta.

Asmara je bila mali gradić sve do 1934. kad je postala baza za italijansku invaziju na Etiopiju za vrijeme Drugog italijansko-abesinskog rata (1935. -1936.). Tada je grad naglo narastao i razvio se u veliki centar Italijanske Istočne Afrike. Grad je 1939. imao 98 000 stanovnika, od toga čak 53 000 Italijana, koji su se počeli masovno doseljavati, pogotovo sa siromašnog i prenapučenog juga. Oni su u Asmari osnovali brojne firme, i bitno unaprijedili lokalnu privredu.

Taj nagli rast zaustavljen je 1941. kad su Asmaru zauzeli Britanci i držali pod svojom vlašću sve do 1952., kad je Eritreja ušla u federaciju sa Etiopijom. U Asmari je djelovala radio stanica američke vojske Kagnew Station, i manja vojna baza uz nju od kraja 1942. do 1977. nakon Etiopsko - Eritrejskog rata, Asmara je postala prijestolnica nezavisne Eritreje 1993.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Spisak glavnih gradova

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Asmara | Eritrea, Map, & Population | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 4. 2024.
  2. ^ Centre, UNESCO World Heritage. "Asmara: A Modernist African City". UNESCO World Heritage Centre (jezik: engleski). Pristupljeno 16. 4. 2024.


Nedovršeni članak Asmara koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.