Idi na sadržaj

Antananarivo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Antananarivo
Tananarive
Grad
Panorama Antananarivo
Grb
Država  Madagaskar
Nadmorska visina 1,276 [1] m
Površina 88 km2
Stanovništvo 1,816,000 (2009)
Vremenska zona UTC+03:00
Pozivni broj (+261) 023
Veb-sajt: mairie-antananarivo.mg

Antananarivo je glavni i najveći grad Madagaskara. Grad je i administrativno sjedište Regije Analamanga. Također je poznat po francuskoj kolonijalnoj skraćenici Tana.

Položaj[uredi | uredi izvor]

Nalazi se u centralnom dijelu Madagaskara na nadmorskoj visini od 1.276 metara. Od istočne obale otoka je udaljen 145 km. To je najveći madagaskarski grad i njegovo administrativno, komunikacijsko i privredno središte. Grad se nalazi 215 km jugozapadno od Toamasine, glavne otočne luke s kojom je povezan željeznicom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Za razliku od većine glavnim gradovima u južnoj Africi, Antananarivo je glavni grad bio prije kolonijalnog doba. Osnovan je 1625. od strane kralja Andrianjake i bio je središte naroda Hova. Dobivao je na snazi jačanjem i širenjem tog naroda.

Francuzi su ga osvojili 1885. i stavili pod njihov protektorat. Nakon francuskog osvajanja Madagaskara grad je imao oko 100,000 stanovnika, dok je nakon opsežnog preuređenja broj stanovnika narastao na 175.000 do 1950. godine. Diljem grada su izgrađene ceste, dok su široke stepenice povezivale mjesta koja su bila previše strma za cestovni promet. Nakon ostvarivanja nezavisnosti 1960. godine tempo rasta stanovnika brzo se povećavao, pa je broj gradskog stanovništva dosegao 1,4 miliona do kraja 20. vijeka.

Klima[uredi | uredi izvor]

Antananarivo ima subtropsku klimu, prilično blagu zahvaljući nadmorskoj visini na kojoj se smjestio. Kišna sezona traje od novembra do aprila. Suha je sezona ostatak godine kada je vrijeme ugodnije, ali noći znaju biti nešto hladnije.[2]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Grad je sjedište madagaskarske industrije, ima tvornice tekstila, cigareta i prehrambenih proizvoda.

Transport[uredi | uredi izvor]

Antananarivo je najvažniji transportni centar Madagaskara, iz njega se račvaju glavne ceste i željezničke pruge. Grad ima i međunarodni "Aerodrom Antananarivo-Ivato". Aerodrom povezuje grad sa lokalnim aerodromima, ali između ostalih i sa Parizom, Johannesburgom i Nairobijem.

Sport[uredi | uredi izvor]

Ragbi je nacionalni sport Madagaskara.[3] Nacionalni ragbi tim domaće utakmice igra u Antananarivu na stadionu Maki.

U gradu djeluje i nekoliko fudbalskih timova: AS Adema Analamanga, Ajesaia, USCA Foot i AS Saint Michel. Sva četiri kluba svoje utakmice igraju na stadionu Mahamasina.[4]

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Međunarodni odnosi[uredi | uredi izvor]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]